Liceele cu profl agricol – pe cale de dispariție! Semnatul de alarmă tras de senatorul Dănuț Bica!

0

Numeroasele reforme în Educație din ultimii 30 ani au condus la desființarea aproape în totalitate a liceelor agricole, susține senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica. În anul 1990, după căderea comunismului, înRomânia existau aproximativ 250 de licee cu acest profil, dar în anii de au trecut din acel punct, acestea au fost în mare parte reprofilate, în momentul de față rămânând doar 59 de unități lcieale cu acest profil.

„Agricultura reprezintă una dintre ramurile importante ale economiei din România, contribuind cu 5% la formarea Produsului Intern Brut (PIB) și angrenând 30% din populația activă ocupată. Avem tradiție atât în domeniul creșterii animalelor, cât și în cultivarea cerealelor, legumelor, plantelor tehnice, pomilor fructiferi și viței de vie. Din păcate, după căderea comunismului, învățământul preuniversitar agricol a avut în țara noastră o evoluție negativă, fiind neglijat de guvernanți. Prin urmare, dacă în anul 1990 existau aproape 250 licee agricole, reformele numeroase, dar ineficiente, pe care învățământul de specialitate a fost nevoit să le traverseze în ultimii 30 ani, au condus la reducerea dramatică a numărului acestora, cele mai multe dispărând sau fiind reprofilate, astfel încât, la începutul anului școlar 2023-2024, mai funcționau în România numai 59 de licee tehnologice cu profil preponderent agricol” a declarat Dănuț Bica.

„Cererea de personal calificat este foarte mare”

De asemenea, senatorul Dănuț Bica a mai spus că liceele cu profil agricol nu mai reprezintă un interes pentru tânăra generație, deși există un deficit major de personal calificat în agricultură. „De asemenea, în prezent, acest tip de liceu nu se mai bucură de prea mult interes, nici în rândul părinților, nici al tinerilor absolvenți ai ciclului gimnazial, fapt care se resimte din plin în agricultură, unde cererea de personal calificat este foarte mare. În aceași timp, instrumentele de finanțare pe care le pune la dispoziție Comisia Europeană pentru dezvoltarea și modernizarea sectorului agricol sunt tot mai frecvent însoțite de condiționalitatea ca fermierii să dețină calificări sau să angajeze specialiști cu studii în acest domeniu” a mai spus Bica.

Fondurile europene – salvarea liceelor cu profil agricol

Una dintre soluții viabile pentru revitalizarea liceelor cu profil agricol este accesarea fondurilor europene pentru dotarea și realizarea de investiții în aceste unități școlare. „De altfel, prin accesarea fondurilor europene, un mare câștig îl reprezintă faptul că activitatea liceelor agricole existente în aproape ficare județ, poate fi revitalizată prin realizarea de investiții și dotări, care contribuie la creșterea atractivității în rândul elevilor.  În Argeș, o astfel de unitate de învățământ o reprezintă prestigiosul Liceu Tehnologic „Constantin Dobrescu” din municipiul Curtea de Argeș, care se numără printre primele școli cu profil agricol din țară, fiind înființat în anul 1920 sunb denumire de Școala de Grădinărie, Pomicultură și Sericicultură „Regina Elisabeta”, pe o moșie donată de prima regină a României” a adăugat senatorul Dănuț Bica.

Din motivele enumerate mai sus, senatorul Dănuț Bica i-a adresat o iterpelare ministrului Educației, Ligia Deca, prin care i-a cerut răspunsuri la o serie de întrebări: „În contextul celor prezentate anterior și luând în considerare oportunitățile de modernizare a încățământului preuniversitar, cu ajutorul fondurilor externe nerambursabile de care poate dispune România în perioada următoare, vă solicit următoarele informații:

  1. Care a fost, în ultimii 5 ani școlari, distribuția locurilor pentru clala a IX-a în învățământul preuniversitar agricol pentru fiecare formă de școlarizare în parte (învățământul liceal cu frecvență zi, cu frecvență seral, cu frecvență redusă, învățământul profesional)? Care a fost gradul de ocupare al locurilor repartizate?
  2. Dată fiind necesitatea tot mai stringentă a calificării tinerilor în specializări aferente activităților din domeniul agricol, a fost adoptat în cadrul Ministerului Educației un program special dedicat relansării învățământului preuniversitar cu acest profil? Dacă răspunsul este afirmativ, care sunt principalele acțiuni prevăzute?
  3. Ce măsuri aveți în vedere să promovați pentru a crește interesul elevilor de a urma cursurile unităților de învășământ cu profil agricol?
  4. Cum a fost sau va fi susținută dezvoltarea învășământului preuniversitar agricol din România prin intermediul finanțărilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență?
  5. Ce axe de finanțare din fonduri europene de coeziune pot fi accesate pe parcursul cadrului financiar european multianual 2021-2027 pentru dezvoltarea învățământului preuniversitar agricol?
  6. Care sunt valorile maxime ale granturilor ce pot fi utlizate de un liceu agricol, condițiile de eligibilitate și termenele de la care sumele respective vor putea fi accesate?

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata