Lipsesc din farmacii medicamente esențiale pentru copii! Ce nu se mai găsește?

0

Medicamente esențiale în tratamentul diverselor tipuri de afecțiuni sau viroze, în special la copii, lipsesc cu desăvârșire din farmacii. Nici ibuprofen sirop nu se mai găsește. Asociației Farmaciilor Independente Ethica, organizație care reunește farmacii din 31 de județe și din București, reclamă lipsa de reacție a autorităților la absența antibioticelor de pe piața din România, în special a celor pentru copii.

Mai mult, producătorii de medicamente anunță discontinuități ale multor medicamente, în special ale celor ieftine, ceea ce pune presiune mare pe farmacii pentru a se aproviziona și un pericol imens pentru sănătatea pacienților. Aceștia au dat și exemple de medicamente esențiale care lipsesc d mult timp din farmacii sau se găsesc în cantități insuficiente (în special sub formă de sirop sau suspensie orală): amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină, chiar și ibuprofen sirop.

„Odată cu începerea școlii și întoarcerea copiilor în colectivități, suprapuse peste sezonul rece, infecțiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite și realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic.

Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situație extrem de gravă, iar noi ca farmaciști ne vedem neputincioși în a o rezolva. Pacienții sau aparținătorii de foarte multe ori sunt nevoiți să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri în speranța că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii.

Probabil, dacă situația nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulți copii la urgențe sau internați în spital pentru afecțiuni care puteau fi tratate acasă. Autoritățile trebuie să fie informate și trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize și pentru a readuce pe piața din România cantitățile necesare de antibiotice.”, a declarat Cristina Pavel, președintele asociației.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata