Lovitură dură pentru cei care își doresc o locuință! Un nou val de scumpiri! Află de când!

0

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, se apreciază, în următoarele trei luni, o creștere a prețurilor în sectorul construcțiilor și în comerțul cu amănuntul, dar și o creștere moderată a activității și a prețurilor în industria prelucrătoare și servicii.

Potrivit estimărilor din luna mai 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere a volumului producţiei. Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora cu 31%.

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice cu 24%. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere cu 17%.

Creştere spectaculoasă a preţurilor în construcţii

 Încă din aprilie 2020, ARCA a semnalat că se va produce o creştere spectaculoasă a preţurilor materiilor prime şi materialelor pentru construcţii şi a avut la bază elemente concrete precum pandemia care a redus în mod forţat capacităţile de producţie mondiale şi a afectat fluxurile de transport internaţional.

De asemenea, asociaţia a mai semnalat şi faptul că producătorii interni sunt foarte puţini şi fie depind de importuri de materie primă din state non-UE (China, Turcia, Rusia), fie produc în cantităţi foarte mici sau o gamă redusă de produse iar reducerea consumului mondial de produse derivate din ţiţei a dus la scăderea ofertei de bitum, care este un produs rezidual al rafinăriilor. Scăderea ofertei a condus automat la creşterea preţurilor.  În acelaşi context, ARCA preciza că majorarea cererii de materiale de construcţii este datorată şi creşterii activităţilor în construcţii.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata