Lovitură grea pentru categorii importante de pensionari! „Ei vor avea pensii mai mici”

0

Noua lege a pensiilor vine cu multe schimbări. Una dintre schimbările cele mai importante este legată de persoanele care lucrează în condiții speciale de muncă, în condiții deosebite de muncă. Legea veche avea un tip de bonusuri pentru această categorie de angajați.

CITEȘTE ȘI: CONSTRUCȚIA AUROSTRĂZILOR DIN ROMÂNIA – LA LIMITA BLOCĂRII! MOTIVELE SUNT IREALE!

Pensiile celor care muncesc în condiţii grele ar putea fi mai mici, iar asta din cauza noii formule de calcul.

„În primul rând există acest mecanism de puncte pentru condiții speciale de muncă. Aici discutăm de niște tipologii de activități care necesită sau presupun asumarea unor riscuri profesionale. Riscuri care impactează direct asupra sănătății.

Ideea din noua lege este aceea de a descuraja existența în economia unei țări, cum e cazul României, a locurilor de muncă în condiții speciale și cumva de a pune presiune pe angajator să investească în condițiile de muncă.

Dar mai vine cu încă un lucru. Ei au zis să introducem chestia asta nouă și venim cu încă o chestie nouă. Și anume un gen de puncte de stabilitate care se acordă după 25 de ani de vechime în muncă.

Aici au venit cu un principiu care spune – cu cât stai mai mult în piața muncii. Cu cât muncești mai mult, cu atât ai șansa ca la pensie să primești mai mult. Asta pentru că îți introducem aceste puncte de stabilitate.

Dacă ai depășit 25 de ani de muncă, pe fiecare an primești un bonus pentru activitate în piața muncii.

Însă, combinate cele două, pentru anumite locuri de muncă dau cu minus. Și aici mă refer în principal la locurile de muncă din zona activităților cu riscuri individuale uriașe.

Mă refer la Compania națională de la Cernavodă, exact în zona nucleară Cernavodă, Institutul de Reactori Nucleari Electrici (IRNE) de la Ștefănești și, nu în ultimul rând, Feldioara, Brașov.

Deci salariaţii de la toate acestea trei vor fi afectați în mod direct, vor avea pensii mai mici.

Dacă mă întrebați cu cât vor fi mai mici, aici apar alte variabile care țin de faptul că fiecare a avut un alt salariu, fiecare a lucrat mai mult sau mai puțini ani.

De ce apare acest impact negativ pe pensiile lor?

Pentru că acest mecanism de stabilitate, repet, se acordă după 25 de ani. Conform mecanismului din legea de pensionare în condiții speciale, oamenii aceștia nu pot lucra mai mult de 20 de ani.

Deci ei niciodată nu vor atinge acest prag prin care să primească și bonusurile”, a spus președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata