Mai multe zile libere pentru angajați și variante flexibile de lucru! Modificările aduse Codului Muncii!

0

În Codul Muncii apar mai multe modificări, adoptate deja de Camera Deputaţilor, printre cele mai importante fiind acordarea concediului paternal, a celui de îngrijitor, pentru situațiile în care un membru al familiei este bolnav de cancer, dar și a unor zile libere pentru situații neprevăzute urgente. Modificările apar după ce mai multe directive europene ar fi trebuit transpuse în legislația noastră încă de la 1 august.

De asemenea, salariații vor putea cere pentru un timp limitat program de muncă individualizat, respectiv îndeplinirea obligațiilor de serviciu pe bază de telemuncă, program flexibil sau cu timp de lucru redus. Durata activităţii desfăşurate regim de telemuncă nu poate depăşi cinci zile pe lună şi se poate aproba pentru funcţionarii publici care au copii cu vârsta de până la 11 ani, care acordă îngrijire unei rude, au o stare de sănătate care nu le permite deplasarea sau desfăşoară activităţi dintre cele stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice ca putând fi realizate în regim de telemuncă.

Salariatul are dreptul de a absenta cel mult 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident.

În cazul contractelor de muncă, angajatorii au obligația să precizeze, de exemplu, condițiile perioadei de probă, modalitatea de compensare a orelor suplimentare, dar și avantajele suplimentare acordate. Neacordarea acestor drepturi salariaţilor care îndeplinesc condiţiile va fi sancţionată cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei. După votul din Parlament, proiectul de lege va fi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata