Mare eveniment în memoria Patriarhului Iustin Moisescu

Mare eveniment în memoria Patriarhului Iustin Moisescu! Se împlinesc 109 ani de la nașterea Patriarhului Iustin Moisescu. 2019 a fost proclamat marți, 1 ianuarie, An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română.

La 5 martie 1910 se năștea în Cândești, județul Argeș, ce care avea să devină cel de-al IV-lea patriarh al României, Iustin Moisescu. În întreaga sa activitate, acesta s-a distins ca unul dintre cei mai învățați ierarhi pe care i-a avut Biserica Ortodoxă Română. Cu studii strălucite la Atena și Strassbourg, cu o activitate profesorală de mare ținută în țară dar și în Polonia, a înțeles de timpuriu importanța dialogului între Biserici.

De aceea, încă din anul 1956, atunci când a fost ales Mitropolit al Moldovei și Sucevei, s-a dovedit a fi unul dintre promotorii ecumenismului. Bun cunoscător al teologiei patristice, era un păstrător lucid al echilibrului în orice dialog, în duhul învățăturii primelor secole creștine.

Ca membru în Comitetul Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Mitropolitul Iustin Moisescu a participat la Adunările generale desfășurate la New Delhi, în 1961, la Uppsala, în 1969 și la Nairobi, în 1975. De asemenea, a luat parte la sesiunile anuale ale Comitetului Central al aceleiași organizații în orașe precum Paris, Geneva, Heraklion, Canterbury, Addis-Abeba, Utrecht și Berlin.

A făcut parte, de asemenea, din Prezidiul Conferinței Bisericilor Europene și din Comitetul Consultativ. În această calitate a participat la trei dintre Adunările generale. A luat parte, ori de câte ori a fost nevoie, și la sesiunile Prezidiului și Comitetului Consultativ.

În anii 60, Mitropolitul Iustin Moisescu a condus delegațiile Bisericii Ortodoxe Române la Conferințele panortodoxe de la Rodos și Chambesy. În anul 1971 a participat la prima Conferință pregătitoare a Sfântului și marelui Sinod panortodox, care a avut loc la Chambesy.

Contribuția Patriarhului Iustin Moisescu la dialogul între Biserici a fost apreciată la cel mai înalt nivel. Această apreciere avea să fie confirmată de continuitatea prezenței românești în organismele ecumenice, pe durata patriarhatului său, între anii 1977 și 1986. În această zi în Muscel va fi mare eveniment organizat de preoții de aici.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.