Marea Britanie are nevoie de 100 de mii de șoferi! Românii și bulgarii sunt preferați!

0

Marea Britanie se confruntă cu un deficit de şoferi de camion pe care companiile de transport îl pun pe seama pandemiei, dar, mai ales a Brexitului. Cele două cauze majore au dus la un miniexod al muncitorilor est-europeni din Marea Britanie: mai mult de unu din patru muncitori bulgari şi români au plecat de la începutul anului 2020, un motiv pentru care rafturile super­marketurilor britanice sunt goale, fructele au rămas neculese, iar hotelurile din orăşele au pierdut a doua vară la rând.

Reprezentanții unor companii britanice au cerut guvernului ca reglementările privind imigraţia să fie modificate, astfel încât şoferii din UE să se poată întoarce. În replică, guverbul nu se lasă, pare-se, intimidat și susţine că industria transporturilor şi retailerii trebuie să pregătească noi şoferi britanici. Unul dintre cele mai mari grupuri de lobby din UK a reacţionat, arătând că investiţiile în muncitori locali nu vor soluţiona penuriile de forţă de muncă pe termen scurt, notează The Guardian.

Englezii cer mai puțină birocrație și condiții mai bune pentru șoferi
Institute of Directors a cerut introducerea de vize noi, flexibile, care să permită muncitorilor străini să acopere roluri cruciale, în special de şoferi de camion, în urma unui exod al acestora datorat coronavirusului şi BrexituluiMarea Britanie se confruntă în prezent cu o penurie de 100.000 de şoferi, dintr-un total pre-pandemic de aproximativ 600.000, potrivit BBC. Mulţi şoferi europeni s-au întors în ţările de origine sau au decis să muncească în alte sectoare. În plus, birocraţia suplimentară generată de Brexit a jucat la rândul său un rol în decizia acestora de a nu se mai întoarce în UK. O problemă este și aceea că s-au produs modificări fiscale, devenind mai costisitor pentru şoferii din Europa să lucreze sau să fie angajaţi în UK. Companiile de transport vor de asemenea condiţii mai bune pentru şoferi în general şi recunoaşterea faptului că aceştia sunt o parte crucială a economiei, scrie BBC, potrivit Mediafax.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata