Medic recunoscut-avertisment sumbru despre „hepatita misterioasă.” „Marea îngrijorare ar fi că s-ar putea ajunge la epidemie”

Doctorul Irinel Popescu, director al centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a făcut recent declarații cu privire la noua hepatită din cauze necunoscute, la simptomele care apar și la ce trebuie să fim atenți. Medicul a explicat ce opțiuni sunt în acest moment disponibile pacienților care dezvoltă forme grave ale acestei boli, precizând că cea mai mare îngrijorare ar fi că s-ar putea ajunge la o epidemie.

Primul caz de hepatită cu origini necunoscute a fost depistat şi în România, la o fetiță de cinci ani. Ulterior, ministrul Sănătății a anunțat că alți doi copii sunt suspecți, așteptându-se rezultatul analizelor de laborator pentru confirmare.

„O bună parte din aceste boli fulminante ajung la transplant hepatic”

„Nu este singurul tip de viroză cu care ne întâlnim sau la care s-a descoperit o astfel de evoluție. Suntem destul de familiarizarăți cu ceea ce noi numim hepatita B fulminantă.

O bună parte din aceste boli fulminante ajung la transplant hepatic. Formele inițiale pot să ajungă la gastroenterologie, iar în cazul în care se agravează ajung în terapie intensivă. Colegii noştri activează imediat protocoalele de tratament a unei insuficiente hepatice acute pentru că asta produce hepatita B fulminantă.  Dacă insuficiența hepatică acută evoluează, conform unor criterii de gravitate, atunci se stabileşte indicația de transplant. Totul este să existe la timp un ficat.

„Cea mai mare îngrijorare ar fi că s-ar putea ajunge la o epidemie”

În cazul copiilor, programul de transplant se face cu ficat de la tată sau de la mama. La copilul mic un fragment de ficat este suficient, iar această operaţie se practică de obicei cu succes.

Cea mai mare îngrijorare asta ar fi că s-ar putea ajunge la o epidemie, ceea ce nu se întâmplă la adulţi. Din punctul nostru de vedere noi suntem pregătiți cu protocolul terapeutic al insuficienței hepatice. Dacă lucrurile se agravează avem opțiunea transplantului. Asta este tot ce putem face în momentul de faţă.”, a declarat recent dr. Irinel Popescu, director al centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.