Află ce au pățit românii care și-au cumpărat vechimea în muncă

Aproape 1300 de români care și-au cumpărat până la sfârșitul lunii Octombrie vechime în muncă, pentru a putea ieși mai repede la pensie, nu-și pot depune dosarul de pensionare,
Din cauză că sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii nu este adaptat, peste 1200 de români care și-au cumpărat până la sfârșitul lunii octombrie vechime în muncă cu scopul de a ieși mai repede la pensie nu-și vor putea depune dosarul pentru pensionare.

Surse de la Casa Națională de Pensii susțin că lucrează la analiza, dezvoltarea, testarea, validarea și integrarea unei aplicații. Din păcate, în timpul acesta, persoanele care au plătit sume serioase pentru vechime în muncă pierd zilnic bani pentru că nu-și pot încasa pensia pentru care au contribuit.

„Cu banii aia pe care i-am dat pe vechime cumpărăm o mașină de mâna a două. Sunt niște bani și nu oricine își permite. E cusută cu ață albă situația, e ciudată. Adică nu se vrea. Pentru că, să faci un modul informatic, să introduci datele alea din contracte e o joacă de copil. În 2-3 zile un informatician o face fără probleme.” E de părere un pensionar.
În luna august, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru anunța: „Vechimea în muncă ar putea fi cumpărată. Prima modificare pe care aş intenţiona să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru mi-au adus în atenție că ar avea disponibilitate constatând că din toată perioada de stagiu minimal de cotizare le lipsesc câțiva ani și ar fi dispuși să îi acopere.”

În luna Septembrie, a fost aprobat proiectul de OUG prin care cei care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată își puteau cumpăra vechime.
După aprobarea propunerii Ministrului, s-a arătat că românii care doreau să cumpere ani de vechime în muncă, ar fi avut de plătit sume considerabile. Spre exmplu, dacă un român doreşte să-şi completeze stagiul de vechime din perioada 2013 – 2018 inclusiv va trebui să plătească suma de 23.200,46 lei.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.