Modificări fiscale de ultim moment! Taxe mai mari! Cei mai afectați-micii antreprenori!

0

2023 a venit cu taxe şi impozite chiar și de şapte ori mai mari pentru firmele mici. Majorarea impozitului pe dividende, contribuţii mai mari la sănătate şi pensii, dar şi taxarea profitului în loc de cifra de afaceri sunt doar câteva dintre modificările care le afectează activitatea antreprenorilor mici.

Specialiștii avertizeză însă că efectere vor fi resimțite în întreaga economie, antreprenorii fiind nevoiți să mărească prețurile pentru a putea supraviețui. Patronii au de plătit taxe mai mari pentru salarii, dar şi un impozit crescut pe dividende, de la 5% la 8%. În medie, bunurile şi serviciile vândute de antreprenori s-ar putea scumpi în acest an cu 25%.

„Multe dintre taxe, impozite se calculează în funcţie de salariul minim şi aş începe cu CAS şi CASS-ul. Dacă în 2022 sănătatea era 3.060 de lei, la o cotă maximă de venituri sănătatea ajunge la 7.200 de lei, şi dacă vorbim despre pensie – aceasta creşte de la 7.650 de lei la 16.500. Cam astea sunt creşterile din punctul acesta de vedere, al sănătăţii şi a pensiei.”, a declarat consultantul fiscal Valentina Saygo.

Tot de anul acesta, contractele pentru drepturi de autor, dar şi cele ale persoanelor fizice autorizate vor avea contribuţii la sănătate duble. Sunt schimbări care îi vizează şi pe cei care au microîntreprinderi. Dispare cota de 3% pentru impozitul pe venit şi ca să plătească un impozit de 1%, sunt de îndeplinit şi alte condiţii.

„Antreprenorii trebuie să aibă minim un salariat cu normă întreagă, se modifică plafonul de cifră de afaceri; se micşorează de la un milion de euro la 500 de mii de euro.”, a mai spus Valentina Saygo.

Un lucru e cert, spun experţii. „Într-o perioadă de recesiune nu se umblă la taxe şi impozite. Asta este ştiută şi scrisă în cărţile elementare de economie.”, a spus Valentina Saygo.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata