Noi reguli de prioritate în sensul giratoriu! Cod rutier 2024

0

Deși ai permis de ani întregi și ai condus mii de kilometri, există semne de circulație care te pot pune în dificultate. Ori intersecții cu sens giratoriu care arată complet diferit. Schimbarea recentă adusă Codului Rutier în ceea ce privește circulația în sensul giratoriu impune ca o singură bandă să aibă întotdeauna prioritate.

CITEȘTE ȘI: TRECI PE ROȘU CA SĂ FACI LOC AMBULANȚEI? PRECIZĂRI DIN CODUL RUTIER PE 2024!

Concret, atunci când un vehicul intră în sensul giratoriu, este permis să se deplaseze fără a acorda prioritate altor vehicule doar dacă se află pe banda 1. Funcția principală a unui sens giratoriu constă în facilitarea fluxului de circulație într-o intersecție și în prevenirea ambuteiajelor. În România, numărul sensurilor giratorii este în creștere constantă. Acestea sunt instalate atât în zonele urbane, cât și pe șoselele județene, naționale și chiar pe autostrăzi.

O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu

În prezent există sensuri giratorii cu 2, 3, chiar 4 benzi de circulație. Aceste benzi, deși sunt circulare, îi obligă pe șoferi să respecte aceeași regulă ca în cazul  drumurilor drepte. Mai exact, trebuie să semnalizeze când schimbă banda și să acorde prioritate celor deja aflați pe acea bandă în momentul încadrării.

În ciuda menținerii regulii generale, conform căreia cei aflați în interiorul sensului giratoriu au prioritate, s-au introdus și alte reguli. Astfel, cei din zona centrală a giratoriului, adică pe banda cea mai apropiată de mijlocul acestuia, trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate celor care se află pe banda din dreapta lor, când doresc să iasă din sensul giratoriu..

Cine are prioritate în sensul giratoriu, conform Codului Rutier actualizat

Codul Rutier actualizat în 2023 clarifică cine are prioritate în sensul giratoriu.

„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.

Practic, atunci când circulăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și dorim să ieșim, activăm semnalul dreapta. Abia după ce ne asigurăm că nu există alte mașini pe banda 1 putem părăsi sensul giratoriu. Conform ilustrației de mai sus, șoferul mașinii de culoare portocalie (reprezentat de linia albastră) este obligat să acorde prioritate mașinii de culoare verde (reprezentată de linia roșie). Aceasta se datorează faptului că efectuează o manevră de schimbare a benzii pentru a ieși din sensul giratoriu, în timp ce mașina verde își menține banda.

Cine are întotdeauna prioritate

Schimbarea recentă adusă Codului Rutier privind circulația în sensul giratoriu impune ca o singură bandă să aibă întotdeauna prioritate. Concret, atunci când un vehicul pătrunde în sensul giratoriu, este permis să se deplaseze fără a acorda prioritate altor vehicule doar dacă se află pe banda 1.

„Cel mai bine este să te încadrezi pe banda 1 când circuli în sensul giratoriu. Astfel, poți părăsi mai ușor intersecția, indiferent că vrei să o faci pe la prima ieșire sau pe la a patra. Cei care circulă pe banda 2, de exemplu, trebuie să acorde prioritate celor de pe banda 1. Iar cei de pe banda 3 celor de pe benzile 1 și 2. Oricum, ca regulă generală, toți șoferii ar trebui să se asigure, indiferent că au prioritate sau nu, pentru că doar așa poți preveni un accident. Chiar și cei de pe banda 1 ar trebui să fie atenți la intențiile celor de pe banda 2, de exemplu, care poate nu știu că trebuie să le acorde prioritate”, este sfatul dat de instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră.

Reguli de staționare în sensul giratoriu

Conform legislației, este interzisă parcarea sau staționarea unui vehicul la o distanță mai mică de 25 de metri față de un sens giratoriu sau trecere de pietoni.

„Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor […] în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mică de 25 m de colțul intersecției”, stabilește Art. 142, lit. f) din legea 195/2002.

Singura situație în care este permisă parcarea unei mașini în apropierea unui sens giratoriu este ca în acea zonă să fie amenajată o parcare. Iar aceasta să fie marcată corespunzător, atât pe șosea cât și cu un indicator distinctiv „P”. De asemenea, aceasta va fi dotată cu un indicator suplimentar care indică punctul exact în care este permisă parcarea. În general, aceste parcări sunt amplasate cu cel mult 25 de metri înaintea unui sens giratoriu.

Există situații în care, într-un sens giratoriu cu mai multe benzi de circulație, prima bandă este rezervată pentru oprire și parcare a vehiculelor. Aceasta este semnalizată corespunzător, atât prin indicatoare, cât și prin marcajele de pe șosea. În absența acestor semnalizări, oprirea sau parcarea în sensul giratoriu sunt interzise.

Sens giratoriu cu „bandă turbo”

Autoritățile au creat diverse tipuri de sensuri giratorii, unele dintre acestea fiind echipate cu o așa-numită „bandă turbo”. Această bandă conferă prioritate de trecere șoferilor care se află pe ea, indiferent de direcția din care vin.

Astfel, dacă urmează să intri într-un sens giratoriu cu 2 benzi și constați că linia de separare a benzilor de circulație este una continuă, pe direcția înainte, înseamnă că cei aflați în sensul giratoriu nu au voie să intre pe banda ta.

Totodată, și tu vei fi obligat să-ți continui deplasarea pe direcția înainte și nu ai voie să virezi la stânga.

De asemenea, direcția dată de linia continuă poate fi la dreapta sau chiar la stânga. Astfel, ai prioritate de trecere, dar și obligația de a urma direcția indicată de linia continuă.

Care este istoria sensului giratoriu

Prima intersecție circulară a fost concepută în Statele Unite ale Americii, în 1904, în zona Manhattan. A fost imediat preluată ideea și în alte zone ale Americii, iar în 1907 a fost dată în folosință Piața Arcului de Triumf din Paris, sistematizată în același mod circular.

A devenit, în timp, una dintre cele mai eficiente modalități de fluidizare a traficului auto și se folosește acum în toată lumea.

Regula generală este simplă: indiferent de direcția din care vii, trebuie să acorzi prioritate mașinilor aflate în interiorul sensului giratoriu. Practic, vehiculul care circulă în sensul giratoriu are prioritate de trecere față de oricare alt vehicul.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata