O nouă înșelătorie face tot mai multe victime în România! La ce trebuie să fii atent!

0

O nouă înșelătorie face tot mai multe victime în România astfel că polițiștii avertizează că românii trebuie să fie atenți la emailurile pe care le primesc de la persoane necunoscute. Zeci de români au picat în plasa unor şarlatani care i-au convins că au fost înregistraţi în timp ce accesau site-uri dedicate adulţilor. Metoda este numită „Sextortion”, iar oamenii legii avertizează că este o adevărată industrie în spatele acestor mesaje.

Hackerii cer 1300 de dolari pe care trebuie să îi plătești în 50 ore

„Sistemul tău a fost compromis. Am efectuat o captură video a ecranului iar în cealaltă parte un videoclip pornografic care a fost deschis de dumneavoastră. Pot vedea întreaga listă de contacte din telefon. Dacă doriţi să evitaţi consecinţele, atunci transferaţi 1.300 de dolari. Aveţi la dispoziţie 50 de ore. Gândiţi-vă la reputaţia dumneavoastră.” – aşa sună unul dintre mesajele trimise de hackeri.

Mesajele sunt traduse automat în limba română şi au greşeli gramaticale sau de exprimare

Înşelăciunea se desfășoară la nivel global, dar a ajuns şi în România. Şi a făcut deja destule victime și de la noi. Specialiştii în IT spun că aceste mesaje sunt traduse automat în limba română şi au greşeli gramaticale sau de exprimare. Este primul semn care ar trebui să ne pună pe gânduri. În niciun caz nu trebuie accesate link-uri ataşate pentru că pot conţine viruşi sau programe prin care se pot accesa date de pe calculator.

„Vorbim de un şantaj informatic în care imagini sau informaţii de natură sexuală sunt folosite pentru a obţine bani, alte astfel de imagini sau favoruri de natură sexuală. Sunt zeci de dosare pe care le au poliţiştii în lucru dar numărul păgubiţilor este cu siguranţă mult mai mare. Sunt puţini cei care au trecut peste situaţia jenantă şi au depus plângere. Infractorii din spatele mesajelor sunt însă greu de prins pentru că nu vorbim de indivizi ci de grupări infracţionale care colaborează la nivel internaţional.”, a declarat pentru Antena 3, Dan Octavian – Poliţia Română.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata