OFICIAL! Peste 40 mii români-reacții adverse în urma vaccinării COVID!

0

De la începutul campaniei de vaccinare anti COVID și până la sfârșitul anului 2021, au fost clasificate 19.716 cazuri ca reacții adverse post vaccinare dintre care 17.567 (89.1%) au avut manifestări generale. Sunt datele furnizate official de Institutului Național de Sănătate Publică.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, din aceste cazuri: 16.621(84.3%) au fost raportate în sistemul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) și 3.093 (15.7%) au fost raportate către Institutul Național de Sănătate Publică.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! CÂND VA FI DESCHIS BAZINUL OLIMPIC DIN PITEȘTI?

Din rândul cazurilor RAPI (manifestări Aparat Cardio-Vascular)  cu manifestări generale în baza documentelor medicale și a investigațiilor efectuate, cele mai importate cazuri au fost diagnosticate cu raport: 

  • manifestări aparat cardio-vascular: 10 cazuri cu miocardită, 4 cazuri cu pericardită și un caz cu mio-peridardită;
  • tulburări hematologice: 16 cazuri cu manifestări trombotice, 1 caz citoliză hepatică, 1 caz purpură trombocitopenică;
  • sistem nervos: 16 cazuri paralizie facială, 2 cazuri neuropatie senzitivă, 1 caz paraplegie flască si 1 caz sindrom Guillain Barre;
  • sistem imunologic: 424 cazuri cu reacții alergice și 12 cazuri cu șoc anafilactic.

În perioada 27.12.2020 – 31.12.2021, au fost confirmate 10 cazuri de miocardită, 4 cazuri de pericardită și un caz de mio-pericardită, clasificate ca RAPI, asociate cu componentele vaccinului.  Cazurile de miocardită au fost înregistrate la 7 persoane de gen masculin cu vârste cuprinse între 17-53 ani și 3 persoane de gen feminin cu vârste cuprinse între 24-47 de ani.

În rândul acestor cazuri: 9 persoane au fost vaccinate cu Comirnaty și o persoană a fost vaccinată cu Johnson&Johnson. 

Simptomatologia (dificultăți de respirație, senzație de gheară în piept, palpitații, dispnee, sincopă, HTA, febră, cefalee ) a aparut, în medie, la aproximativ 3 zile după vaccinare (minima 1 zi, maxima 13 zile). Dintre aceste cazuri, 6 au necesitat spitalizare, iar la externarea persoanelor starea lor era ameliorată, iar în 4 cazuri, acestea au fost diagnosticate în urma unui consult cardiologic efectuat în ambulator, având o evoluție favorabilă.

Cazurile de pericardită au fost înregistrate la 4 persoane de gen feminin cu vârste cuprinse între 16-53 ani.

Simptomatologia (palpitații, sincopă, hipotensiune, vertij ) a aparut, în medie, la aproximativ 7 zile după vaccinare (minima 1 zi, maxima 16 zile). Dintre aceste cazuri, unul a necesitat spitalizare (la externare starea persoanei era ameliorată), iar 3 cazuri au fost diagnosticate în urma unui consult cardiologic în ambulator, având o evoluție favorabilă.

O persoană de gen masculin în vârstă de 44 ani, vaccinată cu două doze de vaccin Comirnaty, a fost diagnosticată cu mio-pericardită în urma unui consult cardiologic în ambulator, la 26 de zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

În această perioadă au fost date spre investigare 26 de decese suspecte RAPI, dintre care 25 au fost infirmate, iar pentru un deces investigația încă este în curs de finalizare.   Până la data de 31.12.2021, erau 227 de reacții adverse în curs de investigare.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata