Oficial! Proiectul „Pădurea Trivale – arie protejată” ajunge pe masa Guvernului!

Proiectul declarării Pădurii Trivale ca arie naturală protejată de inters național, proiect inițiat de consilierii locali PNL Pitești, urmează să intre în dezbatere publică în viitorul apropiat, potrivit unui răspus dat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor unei interpelări făcute de senatorul liberal Dănuț Bica. Consilierii locali Mihai Coteț, Sorin Apostoliceanu, Cătălina Dumitrașcu și Răzvan Șerbănoiu împreună cu Alina Gorghiu, președinte al Senatului și al PNL Argeș, și senatorul Dănuț Bica susțin că întârzierea adoptării acestui proiect ar putea duce la construcții și defrișări, motiv pentru care i-au cerut ministrului Tanczos Barna să transmită care este situația acestui proiect vital pentru municipiul Pitești.
„Statutul de rezervație naturală va contribui la conservarea habitatelor și și speciilor naturale importante”
Senatorul Dănuț Bica și colegii liberali, consilierii locali Mihai Coteț, Sorin Apostoliceanu, Cătălina Dumitrașcu, Răzvan Șerbănoiu, susținuți de Alina Gorghiu, președinte al Senatului și al PNL Argeș, au tras un semnal de alarmă susținând că, întârzierea declarării Pădurii Trivale ca arie protejată de interes național, nu va face altceva decât să aducă o degradare ireversibilă prin schimbarea destinației terenurilor, astfel încât să se poată construi chiar în mijlocul pădurii. Demnitarul argeșean a depus o interpelare în acest sens ministrului de resort.
„Parcul Trivale, care se numără printre cele mai frumoase și mai mari parcuri urbane din țară, a fost declarat monument al naturii în anul 1939. Pădurea Trivale se întinde pe o suprafață de 2200 hectare, dintre care 1171,3 hectare aparțin Parcului Trivale, și este formată din stejari termofili, a cărora raritate, împreună cu diversitatea vegetației și însemnătatea fitogeografică, plasează rezervația forestieră Trivale aîn rândul pădurilor de importanță deosebită. Din acest considerent, în anul 1994 a fost declarată de către Consiliul Județean Argeș rezervație forestieră de interes local.
Cu toate acestea, autoritățile administrației publice locale, cât și reprezentanții societății civile consideră că este imperios necesară obținerea de către Pădurea Trivale a statului de arie naturală protejată de interes național, pentru a beneficia de un regim legislativ superior de conservare. În acest scop, a fost elaborată documentația necesară instituirii regimului de rezervație naturală pentru o suprafață de 432,3363 hectare din cadrul Pădurii Trivale, pe care Agenția Regională pentru Protecție Mediului Pitești a înaintat-o în anul 2010 la Ministerul Mediului și Pădurilor, în vederea promovării prin hotărâre de guvern.
În prezent, zona propusă ca arie naturală protejată de interes național se confruntă cu amenințări majore la adresa biodiversității, respectiv cu tendința degradării ireversibile a capitalului natural, mai ales prin schimbarea destinației terenurilor. Statutul de rezervație naturală, odată obținut, va contribui atât la conservarea habitatelor și speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic și forestier, cât și la menținerea pronunțatului caracter peisagistic și recreativ” se arată în interpelarea făcută de senatorul Dănuț Bica.
CITEȘTE ȘI: SCHIMBĂRI IMPORTANTE PENTRU OBȚINEREA PERMISULUI DE CONDUCERE! CINE NU VA MAI PUTEA SĂ SUȚINĂ EXAMENUL?
Ministrul Barna: „Proiectul de hotărâre a Guvernului va fi elaborat, supus dezbaterii publice și transmis în avizare interministerială”
După depunerea documentației complete la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ministrul Tanczos Barna a spus că în această perioadă se lucrează pentru elaborarea proiectului de hotărâre de guvern, iar în viitorul apropiat acesta va fi pus în dezbatere publică și trimis către avizare.
„(…) În luna februarie 2021, pe pagina web a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a fost postat proiectul de ordin de ministru, prin care, pentru suprafață propusă ca rezervație naturală Pădurea Trivale, se instituie regimul de arie naturală protejată și se declară ca sit de importanță comunitară Pădurea Trivale.
Potrivit prevederilor privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei săbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, a fost depusă documentația necesară instituirii regimului de arie naturală protejată de ineteres național. Apreciem faptul că, în luna ianuarie 2023, proiectul de hotărâre a Guvernului va fi elaborat, supus dezbaterii publice și transmis în avizare interministerială” se arată în răspunsul ministrului Barna.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului