ONU, semnal de alarmă: „Val fără precedent de foamete!” Ce ce va întâmpla în 2023?

În ultimii doi ani auzim tot mai des  vorbindu-se despre o criză economică și chiar alimentară după izbucnirea războiului în Ucraina iar aceste scenarii sunt susținute și de reprezentanții ONU. Potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, efectele și consecințele negative în lume ale invaziei ruse în Ucraina se agravează, afectând 1,6 miliarde de persoane.

„Impactul războiului asupra securității alimentare, energiei şi finanțelor este sistemic, grav şi se accelerează. Pentru populațiile din lumea întreaga războiul amenință să declanșeze un val fără precedent de foamete și mizerie, lăsând în siajul său haosul social şi economic. Criza alimentară din acest an este legată şi de o lipsă de acces la produse alimentare, lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor.  Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze. Un acord global care ar permite exportul securizat al alimentelor produse în Ucraina prin Marea Neagră şi un acces fără obstacole pe piețele mondiale pentru alimentele şi îngrășămintele rusești.”, a avertizat Antonio Guterres.

Potrivit celui de-al doilea raport al ONU, realizat sub conducerea Rebecăi Grynspan, conegociatoare a ONU a acordului evocat de Antonio Guterres, „94 de ţări, cu 1,6 miliarde de locuitori, sunt grav expuse la cel puţin o dimensiune a crizei – finanţe, alimentaţie şi energie – incapabile să-i facă faţă. Din aceste 1,6 miliarde de persoane, 1,2 miliarde sau trei sferturi trăiesc în ţări grav expuse şi vulnerabile simultan celor trei dimensiuni. În viitor, nicio țară sau comunitate nu va fi ocolită de această criză a costului vieții. Războiul ar putea duce la creșterea numărului persoanelor în situație de insecuritate alimentară cu 47 de milioane în 2022, ajungându-se la 323 de milioane până la sfârșitul anului în curs.”

Potrivit ONU, pentru atenuarea crizei, “eforturi concrete trebuie făcute pentru a garanta că aprovizionările esențiale cu hrană și energie ajung la cei mai vulnerabili”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.