Oportunități de locuri de muncă create de robotică și securitatea informațională

0

În perioada ultimilor ani, a crescut considerabil cererea de profesioniști bine calificați din diverse domenii. Acest lucru este datorat, în mare parte, pieții prezente și natura economiei. Majoritatea companiilor tind să caute persoane ce pot aduce ceva nou, inovativ , dezvoltând și transformând afacerile. Angajatorii din o varietate mare de domenii, de la site-uri cu jocuri online, ca Vulkan Vegas , care necesită o mare doză de securitate, până la corporații ce au nevoie de baze de date sau chiar roboți automatizați, toți aceștia se îndreaptă din ce în ce mai mult către persoane ce au cunoștințe în domeniul tehnologiei, robotică și securitatea cibernetică.

Totodată, există o presiune imensă asupra liderilor de afaceri din cauza deficitului de oameni profesioniști și bine calificați. Astfel, cererea și ofertele de talentul dat creează un impact semnificativ asupra economiei globale. De aceea, în acest articol am analizat cauzele apariției unei asemenea popularități și a ofertelor de muncă, câteva dezavanaje și avantaje ale domeniului dat.

Oferte de locuri de muncă la nivel global

Creșterea ofertelor de muncă pe piața globală este cauzată de o creștere acută a necesității de forță de muncă în domeniul securității cibernetice. Odată cu popularizarea tehnologiilor informaționale, o mare parte din companiile cu renume mondial au decis trecerea de la un sistem analog de stocare, livrare și manipulare a datelor la un sistem modern, ce necesită o mare doză de securitate.

 

Acest factor a și generat creșterea numărului de oferte de locuri de muncă la nivel global, necesitatea tot mai multor persoane și companii de a-și păstra datele în securitate. Astfel, marketul de joburi în securitatea cibernetică va crește cu circa 25.3% din anul 2021 până în anul 2025. Găsește aici mai multe statistici.

 

De o asemenea popularitate se bucură și domeniul roboticii. Deși, în marea majoritate a scenariilor diferitor experți, roboții sunt meniți să fure o mare parte din locurile de muncă a oamenilor, aceste scenarii nu au prezis o creștere acută a necesității forței umane generate de apariția roboților tot mai avansați. Astfel, domeniul roboticii va crește cu un estimativ de 19.6% între anii 2021 și 2025, generând peste 10 milioane de locuri de muncă pe tot globul. Iată doar câteva companii care se ocupă de securitate cibernetică la nivel mondial:

 • Palo Alto Networks
 • Fortinet
 • Cisco
 • Crowdstrike
 • IBM
 • OneTrust
 • Okta
 • Zscaler
 • KnowBe4
 • Darktrace
 • Proofpoint
 • Rapid7
 • Check Point
 • Trend Micro
 • Broadcom
 • Trellix
 • RSA
 • Sophos
 • Splunk
 • Microsoft
 • Honorable Mentions

Care sunt potențialele dezavantaje ale acestui market de locuri de muncă?

Deși mulțimea de locuri de muncă în aceste domenii este, fără doar și poate, un indicator a unei creșteri economice indubitabile, există o listă de probleme care ar duce la o scădere extrem de mare a pieței de muncă ce vizează aceleași locuri de muncă. Care sunt acelea?

Lipsa cadrelor calificate

Această problemă se evidențiază tot mai mult și mai mult în rândurile persoanelor ce lucrează în domeniul tehnologiilor informaționale. Lipsa acută de cadre din domeniul roboticii și a securității cibernetice poate fi un factor primordial al declinării acestui domeniu. Deci, odată cu dezvoltarea economică și a apariției acestui domeniu au fost create mai multe locuri de muncă dar, din cauza lipsei cadrelor calificate, acest domeniu poate cădea în colaps și dispărea tot odată cu locurile de muncă create.

Dezvoltarea din ce în ce mai rapidă

Dacă ai urmărit doar cu un ochi dezvoltarea tehnologiilor informaționale din ultimii 10 ani poți obesrva faptul că am ajuns de la simple tehnologii ca telefoanele mobile la tehnologii avansate ca criptomonedele, sisteme de date și telefoane mobile performate într-un interval extrem de mic.

 

Deși o mare parte din piața de muncă este acoperită de experții pe care îi avem la ziua de azi, cu excepții din diferite domenii, cu tempi atât de mari în dezvoltarea acestor tehnologii informaționale, există o mare șansă de a rămâne fără persoane destul de calificate pentru asemenea locuri de muncă.

Salarii și avantajele profesiei

Deși există probleme, domeniul IT, mai ales cel al roboticii și a securității cibernetice, este unul extrem de înfloritor și cu perspective colosale de viitor. De aceea, aceste profesii au o listă e avantaje extrem de puternice, mai ales pentru un tânăr absolvent al unei facultăți sau colegii de IT. Iată unele dintre cele mai importante dintre ele.

Locuri de muncă în toată lumea

Da, aceste domenii, securitatea cibernetică și robotica, îți oferă o varietate extrem de vastă a locurilor de muncă. Cu o dimplomă și un CV poți ajunge să lucrezi în California trăind în România, mai ales în zilele noastre, când toate companiile sunt deja adaptate la lucrul de la distanță sau de acasă.

Salarii extrem de competitive

Salariile în companiile mari de securitate cibernetică și robotică sunt foarte mari și încep cu $80.000 anual. Unul dintre cele mai mari salarii găsite în această industrie îl au specialiștii de la Information Security, al căror salarii ajung până la $225.000 anual. Acest lucru se datorează nu numai concurenței de pe piață dar și a contractelor pe care aceste companii le au cu diferite corporații sau chiar cu statul. Da, statul, ca și corporațiile mari, are și el nevoie de securitate cibernetică și de diferite inovații din domeniul roboticii, de aceea, investiții de milioane de dolari în companii cu acest profil nu sunt un șoc pentru nimeni.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata