Până când își pot cumpăra românii vechime în muncă? Anunţul ministrului Muncii!

0

Termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă va fi prelungit până la sfârșitul anului viitor, a anunțat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. Recent, a fost lansat în transparență publică un proiect de Ordonanță de Urgență care va reglementa condițiile și termenul în care românii își vor putea cumpăra vechime în muncă.

„Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în transparență decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice. Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024”, anunță Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii precizează că persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori lunii în care se încheie contractul cu Casa de Pensii, iar plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024.

„Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25%. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate în original și copie”, adaugă ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu.

Până acum, la nivel național au fost încheiate 28. 516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă (cumpărarea de vechime) pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata