Partidul NOI: „NAȚIUNILE își pot căuta cel mai bine interesele pe timp de pace!”

La început de săptămână notăm faptul că, în cursul zilei de sâmbătă, potrivit poliției, aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în centrul Berlinului pentru a cere negocieri de pace cu Moscova, la un an și o zi de la invazia rusă.
Manifestaţia, organizată sub sloganul „Să ne ridicăm pentru pace!”, a fost convocată de activista pentru drepturile femeilor Alice Schwarzer și de politiciana de stânga Sahra Wagenknecht.
Totul a pornit de la un ,,Manifest pentru Pace”, semnat online, până în prezent, de peste 640.000 de persoane, prin care i s-a cerut cancelarului Scholz să ,,oprească escaladarea livrărilor de arme” cu îndemnul la o încetare a focului şi la reluarea negocierilor de pace.
“Libertatea este întotdeauna libertatea celor care gândesc altfel”, spunea în urmă cu un secol politiciana Rosa Luxemburg, considerată de către mulți un adevărat simbol al stângii, destul de izolată chiar în interiorul propriului partid, din pricina atitudinii clare împotriva războiului.
Esențial este să ne păstrăm libertatea de a etala anumite convingeri, chiar și când acestea nu se înscriu în linia generală de mesaj. Poate chiar mai mult în astfel de situații, pentru că, până la urmă, în acest fel avem și dovada cea mai pură a expresiei democrației, în numele căreia înțelegem că luptă occidentul cu atâta îndârjire.
După cum, esențial este să înțelegem că a milita pentru pace, nu presupune a fi nici pro-american, nici pro-rus, ci, pur și simplu, presupune valorificarea dreptului la libertatea de exprimare și manifestarea unei dorințe legitime.
A fi parte din tratatele fondatoare, presupune, în mod evident, a respecta obligațiile asumate, însă nu presupune implicit, contrar unor convingeri profunde, a fi de o parte sau alta, sau a fi cu unii împotriva celorlalți, mai ales când îndrumarea din ce în ce mai imperativă către acest tip de poziționare, nu este dublată și de intenții reale, exprimate în clar, în sensul valorificării dexterităților inepuizabile ale diplomației.
În pofida acestei îmboldiri recurente de a fi pro sau contra, alimentând această tendință universală de polarizare, profund nefastă, este important să rezistăm tentației de a acționa sub impuls și să ne definim și să înțelegem foarte bine care ne sunt interesele, iar NAȚIUNILE își pot căuta cel mai bine interesele pe timp de pace.
Înainte de a fi cu americanii, cu europenii, cu ucrainenii, sau cu orice țară aspirantă, sub o formă sau alta, poate că a venit vremea să înțelegem și să integrăm aceea că 𝐍𝐎𝐈 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐜𝐮 𝐍𝐎𝐈