Pentru prima dată în România, în Argeș la Ciocanu – Șirnea!

Pentru prima dată în România, în Argeș are loc reconstituirea unor scene de luptă din Primul Război Mondial în tranșee originale ale epocii.

Activități dedicate Centenarului Marii Uniri și cinstirii memoriei ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial, prin punerea în valoare a vestigiilor militare istorice, vor fi organizate sâmbătă, 13 octombrie, începând cu ora 14.00, pe platoul montan din zona localității Ciocanu, din județul Argeș, anunţă Ministerul Apărării Naţionale.

În cadrul activității, va fi organizată, în premieră, reconstituirea unor scene de luptă din Primul Război Mondial în tranșee originale, restaurate în această vară de militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” Braşov în zona localităților Ciocanu (județul Argeș) – Șirnea (județul Brașov), unde s-au desfășurat lupte între Armata României și forțele austro-ungare, în zilele de 14/26 și 15/27 august 1916.

Reconstituirea scenelor de luptă va fi realizată de militari din cadrul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” și Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele”, în colaborare cu Asociația Tradiția Militară.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate obiecte militare din Primul Război Mondial, descoperite în respectivele tranșee pe timpul lucrărilor de restaurare, jurnale de război puse la dispoziție de cetățeni din zonă – documente nepublicate până în prezent, hărți militare din anul 1916 și alte obiecte reprezentative.

Luptele de la Ciocanu – Șirnea au fost unele dintre primele acțiuni de luptă desfășurate de Armata României pentru înfăptuirea Marii Uniri. De altfel, în această zonă a căzut la datorie primul militar român – locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea care era, la acea vreme, locțiitorul comandantului Regimentului 30 Infanterie, unitate de bază a Grupării Bran.

În Culoarul Rucăr-Bran s-au dus primele lupte eroice pentru blocarea trupelor austro-ungare ce inteționau să ajungă în Capitala României.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.