Permise pe mii de euro pentru analfabeți! Un nou dosar zguduie mafia carnetelor de conducere!

0

Peste două sute de persoane analfabete au fost ajutate de doi instructori auto să obțină permisul pentru categoria B cu sume care variau în jurul a 3.000 euro. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013-2020, cei doi instructori ar fi format un grup infracțional organizat după ce au racolat mai multe persoane, printre care și membri de familie, pentru a ajuta candidații cu nivel redus de școlarizare să obțină permisul.

CITEȘTE ȘI: PENSIUNE MISTUITĂ DE FLĂCĂRI LA BRĂDULEȚ! INCENDIU VIOLENT!

Astfel, membri grupului se înscriau la probele teoretice, fără intenția de a trece examenul, ci pentru a „șopti” celor care au plătit bani grei răspunsurile corecte pentru a promova proba teoretică. Mai mult, o parte dintre „beneficiari” ar fi plătit în plus pentru a li se stabili reședința în județul Brașov, căci aici acționa rețeaua, astfel încât să fie posibilă susținerea examenului.

„Opt persoane au fost trimise în judecată pentru săvârșirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual şi trafic de influență, dosarul penal fiind constituit ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul DGA – Serviciul Județean Anticorupție Brașov.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, în perioada 2013-2020, doi instructori auto au constituit un grup infracțional organizat în scopul de a ajuta persoane care aveau un nivel redus de școlarizare, în calitate de „beneficiari”, să promoveze proba teoretică pentru a obține permisul de conducere categoria B, la S.P.C.R.P.C.I.V. Brașov. Sumele de bani pretinse variau în jurul a 3.000 de euro.

„Afacere” de familie

Cei doi instructori auto au racolat mai multe persoane, inclusiv membri de familie, care dețineau permis de conducere pentru categoria B, acestea urmând, în mod fictiv, cursurile unor şcoli de șoferi. Ulterior, aceștia se înscriau şi participau la proba teoretică pentru obţinerea dreptului de a conduce pentru alte categorii de vehicule, fără intenţia de a o promova, scopul fiind acela de a se afla în sala de examinare, pentru a indica „beneficiarilor” răspunsurile corecte la întrebări. În acest mod, „beneficiarii” promovau proba teoretică.

De asemenea, o parte dintre acești „beneficiari” au fost sprijiniți să-și stabilească, în mod fictiv, reședința pe raza județului Brașov, cu scopul de a susține examenul la S.P.C.R.P.C.I.V. Brașov.

În urma activităților desfășurate, au fost identificate aproximativ 200 de persoane care au obținut în mod ilicit permisul de conducere prin această ”metodă”, acestea fiind cercetate pentru săvârșirea infracţiunii de instigare la fals întelectual, sub forma participației improprii.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii cu privire la bunuri mobile sau imobile ale inculpaților, în cuantum de aproximativ 490.000 de euro” potrivit DGA Brașov.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata