Permisul auto pe telefonul mobil! Ce presupune asta?

0

UE a decis! Telefonul va ține loc de permis și buletin de identitate. Când vom trece la portofelul digital?

CITEȘTE ȘI: E JALE! COZI DE KILOMETRI LA INTRAREA ÎN PITEȘTI! BLOCAJ PE A1, SPRE VÂLCEA ȘI CURTEA DE ARGEȘ!

Parlamentul European a aprobat un proiect care va schimba radical felul în care interacționăm cu serviciile publice și private în Uniunea Europeană: portofelul digital. Acesta va reprezenta o revoluție în eliminarea birocrației, cozi interminabile și pierderi de timp, oferind acces la un sistem simplu și eficient oriunde în comunitate. Conform deciziei, cel mai surprinzător, însă, este faptul că telefonul mobil va deveni buletinul de identitate al viitorului.

Ce este portofelul digital „eID”?

Portofelul digital, sau eID, identitatea digitală europeană, reprezintă o inițiativă majoră pentru digitalizarea societății europene. Această identitate digitală va fi legată de identitatea națională a fiecărei persoane și va permite cetățenilor europeni să acceseze servicii esențiale cu ușurință, cum ar fi deschiderea unui cont bancar, înscrierea la universitate sau stocarea rețetelor medicale.

Un aspect esențial al acestei inovații este protecția datelor personale ale cetățenilor, oferindu-le control deplin asupra informațiilor pe care le partajează.

Practic, portofelul digital va permite cetățenilor să stocheze diverse documente importante, cum ar fi buletinul de identitate, permisul de conducere, cardul de credit și certificările educaționale, facilitând rezolvarea rapidă a diverselor probleme din viața de zi cu zi.

Cartea de identitate digitală europeană va deschide uși către o serie de servicii publice și private esențiale, cum ar fi:

  • Solicitarea unui certificat de naștere sau a altor documente oficiale.
  • Deschiderea unui cont bancar sau depunerea declarațiilor fiscale.
  • Înscrierea la universitate sau stocarea rețetelor medicale.
  • Dovada vârstei sau închirierea unei mașini folosind un permis de conducere digital.

Este important de menționat că utilizarea portofelului digital este voluntară, iar cei care nu doresc să îl folosească nu vor fi discriminați.

Românii – reticenți la aplicații noi!

Cu toate acestea, proiectul nu este fără provocări. În România, de exemplu, implementarea portofelului digital întâmpină dificultăți în ceea ce privește acceptarea și încrederea cetățenilor. Deși țara se bucură de infrastructură IT solidă, proiectele de digitalizare rămân încă în stadiu incipient.

În timp ce țări precum Estonia au realizat progrese semnificative în digitalizarea societății, România și alte state membre ale UE trebuie să depună eforturi mai mari pentru a aduce aceste inovații la nivelul așteptat de cetățeni.

Cu toate acestea, decizia Uniunii Europene de a adopta portofelul digital reprezintă un pas important către viitorul digital al Europei, deschizând uși către o serie de oportunități și facilitând accesul la servicii esențiale pentru milioane de cetățeni europeni.

Ce documente vor fi stocate într-un portofel digital

Portofelul digital va conține, printre altele:

  • buletinul
  • permisul de conducere
  • cardul de credit
  • certificările educaționale, etc.

„Adoptarea regulamentului european privind identitatea digitală reprezintă o etapă importantă în transformarea digitală a societății noastre. Prin plasarea cetățenilor în centrul atenției, regulamentul european privind identitatea digitală contribuie la îmbunătățirea și simplificarea semnificativă a accesului la serviciile publice online”, a transmis Mathieu Michel, secretar de stat belgian pentru digitalizare.

Când se introduce portofelul digital?

Până în 2026, toate statele UE trebuie să pună la dispoziția cetățenilor acest portofel digital, compatibil cu cel din alte state membre.

În plus, vor fi puse la punct mecanisme de validare a autenticității și validității portofelului digital. Acesta va fi emis, utilizat și revocat gratuit. Tranzacțiile din portofelul digital vor fi disponibile atât online, cât și offline, iar cetățenii vor putea controla informațiile pe care le partajează.

Obiectivul UE este ca, până în 2030, cel puțin 80% dintre europeni să folosească identitatea digitală pentru serviciile publice esențiale.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata