Pitești. Cunoscut executor judecătoresc – condamnat la închisoare!

0

Un cunoscut executor judecătoresc a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care este acuzat că și-a însuțit peste 1.300.000 lei. Marius Damaschin a fost trimis în judecată de către procurorii anticorpție, după ce timp de patru ani a executat silit mai multe societăți, a încasat banii, dar nu i-a mai virat în conturile creditorilor. Recent, magistrații de la Curtea de Apel au dat și prima sentință: trei ani de închisoare cu suspendare și 100 de zile de muncă în folosul comunității la DSP Argeș sau la Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş. De asemenea, acesta nu mai are voie ca timp de cinci ani să profeseze ca executor judecătoresc și este obligat să plătească tot prejudiciul creat.

CITEȘTE ȘI: REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ!  NOTELE OBŢINUTE DE ELEVI ÎN JUDEŢUL ARGEŞ AU FOST PUBLICATE!

„În calitate de executor judecătoresc, în perioada 01 februarie 2015-10 octombrie 2019, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfăşurării procedurii de executare silită în 152 de dosare de executare, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare 1.332.818 lei în dauna mai multor creditori, care aveau de recuperat banii respectivi. Concret, deşi a încasat cu titlu de debite recuperate suma totală de 1.332.818 lei consemnată la dispoziţia sa şi care era cuvenită creditorilor cu titlu de debite recuperate, inculpatul nu ar virat banii proveniţi din executarea silită către mandatarul creditorilor, folosind banii în interes personal”, arată anchetatorii.

Iată sentința magistraților:

„În baza art.396 alin.2 Cod procedură penală, condamnă inculpatul DAMASCHIN MARIUS la pedeapsa principală de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a ob?inut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, faptă prev. şi ped. de art.297 alin.(1) Cod penal rap. la art.132 din Legea nr.78/2000 cu aplic. art.35 alin.(1) C.pen. (152 acte materiale), în condiţiile art.396 alin.10 Cod procedură penală.

În baza art. 91 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit conform art.92 Cod penal. În baza art. 93 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul este obligat să respecte următoarele măsuri: – să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arge? la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; – să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 Cod penal impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Argeș.

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal dispune ca, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 100 de zile în cadrul următoarelor instituţii: Direcţia de Sănătate Publică Argeş sau Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş.

Aplică inculpatului pedeapsa accesorie, constând în interzicerea drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de executor judecătoresc. Aplică inculpatului pedeapsa complementară, constând în interzicerea drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a, b şi g Cod penal, pe o perioadă de 5 ani, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de executor judecătoresc. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.96 şi art.97 Cod penal, privind revocarea sau anularea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei principale de 3 ani închisoare.

În baza art.397 Cod procedură penală combinat cu art.19, art.20 şi art.25 alin.1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata prejudiciului total cauzat, în sumă de 1.332.818,03 lei, cu titlu de despăgubiri civile, defalcat pe fiecare parte civilă, respectiv la suma de 222.360,52 lei către partea civilă DDM Invest I AG Elve?ia, la suma de 152.192,91 lei către partea civilă APS Alpha a.s. Cehia, la suma de 35.214,34 lei către partea civilă APS Holding SE Cehia şi la suma de 923.050,26 lei către partea civilă Serraghis Loan Management LTD Cipru. În baza art.404 alin.4 lit. c Cod procedură penală combinat cu art.249 Cod procedură penală şi art.2502 Cod procedură penală, menţine sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatului, prin ordonanţa DNA- Serviciul Teritorial Piteşti nr.46/P/2018 din data de 24.05.2022, până la concurenţa sumei de 1.332.818,03 lei. În temeiul art.274 alin.1 cod procedură penală, obligă inculpatul la 6.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 5.300 lei în faza de urmărire penală. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 27 iunie 2023, la Curtea de Apel Piteşti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului sau pe Tik Tok

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata