Plata cu cardul, altfel de la 1 ianuarie 2021: iată tot ce trebuie să știi

Plata cu cardul va fi altfel de la 1 ianuarie 2021 și totul se întâmplă pentru siguranța banilor tăi. Iată tot ce trebuie să știi.

De la 1 ianuarie 2021, sistemul bancar vine cu noi protocoale de securizare a plăților online. Sunt măsuri necesare în condițiile în care tot mai multă lume folosește aceste instrumente, a căror adopție a fost grăbită de pandemie. Tranzacțiile online sunt în creștere în fiecare an, iar 2021 nu face excepție.

Astfel, băncile din România vin cu noi modificări pentru a se asigura că aceste tranzacții și că banii și datele tale personale sunt în siguranță. Între altele, ți se va cere să confirmi prin autentificarea strictă tranzacţiile online cu cardul pe site-uri din spaţiul economic european.

Important de spus că băncile nu fac decât să implementeze prevederile din Directiva Revizuită a UE privind serviciile de plată (DSP2). E o inițiativă menită să contribuie la creşterea încrederii consumatorilor şi să dinamizeze plăţile electronice, mai ales în acest context pandemic în care se recomandă plata cu cardul.

România este unul dintre statele europene în care plăţile în numerar ocupă o pondere covârşitoare, iar creşterea securităţii plăţilor electronice ar putea potenţa trecerea la o economie digitalizată în trend cu celelalte economii europene.  Băncile şi comercianţii participanţi la sistemul de plăţi din spaţiul economic european implementează cerinţele legale, aplicând, respectiv, permiţând aplicarea unor metode de autentificare conforme cu aceste cerinţe.

Pe scurt, comercianţii online trebuie să solicite autentificarea plăţilor prin implementarea noilor protocoale de securitate în platformele comerciale online, iar băncile emitente ale cardurilor trebuie să asigure autentificarea strictă.

Plată autorizată cu fața sau amprenta

Iată ce trebuie să știi: biometria (autentificarea cu amprentă/ recunoaştere facială) poate fi o opţiune de autentificare a tranzacţiilor, autentificare care are loc în aplicaţiile băncilor de internet/mobile banking/aplicaţiile de semnare tranzacţii (e-token) /wallet-uri. Aceasta a înregistrat o adopţie accelarată din partea consumatorilor, fiind considerată o metodă simplă şi rapidă de a efectua tranzacţiile în siguranţă, iar noi încurajăm consumatorii să utilizeze aceste metode puse la dispoziţie de către băncile emitente din România.

Dacă n-ai acces la o astfel de metodă, băncile vor implementa şi alte opţiuni de autentificare a tranzacţiilor, de tipul unei parole statice.

Metode propuse de bănci pentru autorizarea plăților online:

  • Autentificare şi semnare în aplicaţia de internet/mobile banking/e-token/wallet a băncii;
  • Cod primit prin SMS + parolă statică (opţiune de back-up în condiţiile în care clienţii nu au acces la aplicaţia de internet banking);
  • Cod primit prin SMS + amprentă;
  • Cod generat într-o aplicaţie de semnare tranzacţii (e-token) + a

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.