Polițist arestat pentru mită! Acuzații grave!

Tribunalul Botoșani a dispus, la data de 28.06.202, condamnarea în primă instanță a  4 inculpați, între care un agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean  Botoșani – Poliția Municipiului Botoșani – Biroul Rutier, cercetați pentru fapte de corupție într-un dosar instrumentat cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Astfel, inculpatul în cauză, la data comiterii faptelor agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier, a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani, 6 luni și 20 de zile închisoare cu executare şi pedeapsa accesorie constând în interzicerea profesiei de polițist pe o perioadă de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (2 acte materiale).

Alte 3 persoane, fără calitate specială, au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 10 luni și 20 zile și 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, la care s-a adăugat pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani și prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită (2 acte materiale), în cazul a două persoane, respectiv complicitate la dare de mită, (un act material) pentru cea de-a treia persoană.

În fapt, în data de 15.10.2017, agentul de poliție rutieră a pretins și primit foloase necuvenite de la un conducător auto constând în produse alimentare, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu și anume în vederea neîntocmirii documentelor de constatare a unei contravenții la regimul circulației rutiere și pentru a nu dispune sancționarea contravențională a acestuia și a nu lua măsurile complementare prevăzute de lege.

Totodată, la data de 25.08.2016 a pretins și primit de la doi inculpați diverse bunuri, respectiv produse farmaceutice de uz veterinar, pentru a nu-i întocmi dosar penal unui al patrulea inculpat care, în data de 1 august 2016,  a condus un autoturism pe drumurile publice având permisul de conducere anulat, provocând un eveniment rutier soldat cu pagube materiale. În acest context, în schimbul produselor farmaceutice, agentul de poliție a acceptat ca o altă persoană să declare, în fals, faptul că a fost implicat în evenimentul rutier și a condus autoturismul. În realitate, fapta fusese comisă de unul dintre inculpații mai sus-menționați, care prin această măsură, a fost favorizat.

Cercetările au fost efectuate în baza sesizării din oficiu a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – S.J.A. Botoșani și a ordonanţelor de delegare emise de procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.

 Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, iar până la pronunțarea unei hotărâri definitive , toți cei implicați vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.