Polițiștii argeșeni-cu ochii pe vânzătorii de petarde! Controale drastice!

0

Polițiștii argeșeni continuă acțiunile zilnice, atât la punctele de lucru ale comercianților autorizați, cât și în zone comerciale, pentru conștientizarea pericolelor în cazul utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, precum și a prevenirii comercializării către publicul larg a acelor articole pirotehnice cu potențial periculos ridicat.

În zilele de 20 și 21 decembrie a.c., polițiștii argeșeni au desfășurat acțiuni în zone comerciale, pentru verificarea respectării prevederilor legale din domeniul comercializării de articole pirotehnice. Echipele care au efectuat verificări au fost alcătuite din polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, polițiști de ordine publică, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș.

De asemenea, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități de prevenire și informare, cu privire la riscurile ce pot apărea în cazul utilizării necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice sau a utilizării celor din categoriile interzise publicului larg.

În urma acestor acțiuni a fost aplicată o sancțiune contravențională și a fost întocmit un dosar penal, conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, fiind confiscate aproximativ 50 de kg de articole pirotehnice.

Exemple:

În ziua de 20 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au depistat, pe b-dul Petrochimiștilor din municipiul Pitești, o femeie de 64 de ani, din Pitești, care comercializa, fără drept, mai multe articole pirotehnice.
Articolele pirotehnice în cauză, peste 1.000 de bucăți de diferite tipuri, au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor.

Cercetările au fost preluate de către polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, în cauză fiind întocmit dosar penal conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive.
Verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită și luarea măsurilor legale care se impun.

În ziua de 21 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș au depistat o societate comercială, care comercializa articole pirotehnice neinscripționate, conform art. 31, alin. 1 din Legea 126/1995, privind regimul materiilor explozive.(articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripționate în limba română categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.)
Articolele pirotehnice în cauză au fost confiscate, iar societatea comercială a fost sancționată contravențional.

Aspecte legale:

Din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2,3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă(T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2, fiind permisă numai deținerea articolelor pirotehnice din categoria 1(obiecte pirotehnice de divertisment foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluțe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți).

Articolele pirotehnice din categoria F1(articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinația de locuință) și P1(articole pirotehnice, altele decât articole pirotehnice de divertisment și articole de scenă, care prezintă un risc scăzut) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani.
Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Conform legii, este obligatoriu ca, în momentul utilizării articolelor pirotehnice de divertisment să luăm măsurile de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:

a) Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
b) La o distanța mai mica de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
c) La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
d) La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
g) La o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean sau după caz, al municipiului București și avizul inspectoratului județean de poliție, respective al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pe a cărui rază se execute jocurile respective.

Confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte pirotehnice artizanale sau de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T1, T2 şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an.

Constituie contravenţii şi se pedepsesc conform legii, următoarele fapte:
1. comercializarea către persoane fizice sau juridice neautorizate, a obiectelor pirotehnice din clasa I, se pedepseşte cu amendă de la 2000 la 5000 RON;
2. comercializare în alte locuri decât cele autorizate se pedepseşte cu amendă de la 1000 la 2500 RON;
3. comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani se pedepseşte cu amendă de la 3000 la 6000 RON;
4. neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba în limba română, denumirea, clasa din care face parte, instrucţiuni de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor, se pedepseşte cu amendă de la 5000 la 7500 RON;
5. folosirea obiectelor pirotehnice în locurile interzise se pedepseşte cu amendă de la 3000 la 6000 RON;
6. în cazul tulburării ordinii publice prin folosirea excesivă a obiectelor pirotehnice care provoacă zgomot se pedepseşte cu amendă de la 200 la 1000 RON;
7. dacă faptele sunt săvârşite de către minori sub 14 ani se iau măsuri de sancţionare a părinţilor sau ocrotitorilor legali cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 RON;
8. dacă sunt încălcate reglementările în vigoare cu privire la respectarea normelor de securitate, se vor lua măsuri în vederea suspendării, restrângerii sau retragerii autorizaţiei pentru activităţile de deţinere, transfer, transport, folosire sau comercializare a obiectelor pirotehnice.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata