Polițiștii – descinderi în școli! Subiectul: traficul de persoane!

0

Pentru a marca Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane, polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș, împreună cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, au desfășurat în avans, în ziua de 17 octombrie a.c., activități preventive cu elevi și cadre didactice, la două unități de învățământ.

Astfel, elevii Colegiului Tehnic ,,Dinicu Golescu” Câmpulung și ai Liceului cu Program Sportiv din Câmpulung au primit informații despre consecințe și metode de prevenire a traficului de persoane.

La discuții au luat parte 120 de elevi și 6 cadre didactice.

În contextul marcării datei de 18 octombrie ca Zi Europeană Împotriva Traficului de Persoane, amintim că acesta rămâne un fenomen în plină evoluție, atât din punct de vedere al interesului manifestat de traficanți, aflați într-o necontenită căutare de mijloace de îmbogățire rapide și ilegale, cât și al interesului manifestat de organisme internaționale, angrenate în contracararea acestui fenomen.

Victimele sunt în principal femei și fete, traficate în scopul exploatării sexuale. Vulnerabilitatea crescută rezultă din traiul în condiții materiale precare, căutarea unor oportunități mai bune în viață, lipsa educației și a accesului la informație ori lipsa experienței de viață socială (minori), atitudini și judecăți naive de genul ,,mie nu mi se poate întâmpla”, proveniența victimelor din familii dezorganizate sau monoparentale (dorința de a scăpa de un mediu abuziv sau neglijent), din centre de plasament, persoane cu dizabilități care sunt ușor victimizabile.

De cele mai multe ori, victimizarea are loc pe teritoriul altor state, unde există cerere pentru forță de muncă ieftină, pentru servicii sexuale, sau unde există contextul și se tolerează faptele de cerșetorie sau chiar furturi mărunte, la care victimele pot fi obligate să le comită.

Informarea joacă un rol foarte important pentru prevenirea acestei categorii de fapte, iar sfaturi foarte bune puteți accesa pe Internet, fiind important cum să recunoști dacă ești în postura de victimă, cum să recunoști un posibil traficant și cum să te protejezi.

Spre exemplu, sfaturi și mărturii audio ale unor victime ale traficului de persoane pot fi accesate gratuit la link-ul https://www.nutelasadusa.ro/ , în cadrul campaniei cu același nume, desfășurată la nivel european.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata