Pompierii argeșeni – apel disperat! Vă puteți pierde viața făcând asta!

„Dacă ești pe cale să dai foc resturilor prin gospodărie sau vegetație uscate OPREȘTE-TE! În aceste momente în județul Argeș este valabil CODUL GALBEN DE INTENSIFICĂRI ALE VÂNTULUI!” este apelul disperat al pompierilor argeșeni după sute de intervenții din ultimele zile pentru lichidarea incendiilor de vegetație.

Pompierii reamintesc faptul că constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Cu puțin timp în urmă în localitățile Corbi și Cicăneşti două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au suferit arsuri în incendii de vegetație.

Totodată, în data de 19 februarie luna trecută, un bărbat și-a pierdut viața și o femeie a suferit arsuri la membrele superioare în urma unui incendiu de vegetație uscată produs pe teritoriul județului nostru, iar de la începutul anului mai multe construcții au fost afectate de propagarea acestor arderi necontrolate.

De asemenea, pompierii argeșeni au intervenit în ultimele 5 zile în cazul a zeci de arderi necontrolate ce au pus în pericol viața și proprietățile cetățenilor, distrugând vegetația pe o suprafață totală de peste 100 de hectare.

Pentru evitarea unor situații de urgență în care focul poate scăpa de sub control, vă rugăm să respectați următoarele prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.