Postul Paștelui, o terapie pentru trup și suflet! Ce trebuie să faci de Lăsatul secului?

0

Postul Paștelui debutează anul acesta în ziua de luni, 18 martie, și se încheie pe 4 mai 2024. Conform tradiției populare, există numeroase obiceiuri, superstiții și activități care se respectă în această perioadă. Este cel mai lung post și are în vedere o serie de reguli, pe lângă cele alimentare, pe care credincioșii trebuie să le respecte.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! S-A DAT ALARMA PE ȘANTIERUL LOTULUI PITEȘTI – CURTEA DE ARGEȘ AL A1! SE ÎNTÂMPLĂ ACUM!

Așadar, sunt aproape 7 săptămâni de post în care nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea, nu se bea alcool și nu se fumează. Există, însă, anumite zile în care oamenii au dezlegare la pește, ulei și vin. De menționat faptul că nu se fac nunți. Biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.

Obiceiuri și tradiții înainte de post

Timp de 40 de zile, cât va ţine Postul Paştelui sau Postul Mare, trupul se purifică odată cu sufletul, prin rugăciune şi gânduri bune.

Există o mulțime de tradiții și obiceiuri de Lăsatul secului. În acest fel, știm că toți creștinii ortodocși se roagă la Dumnezeu și fac fapte bune pentru a le fi iertate păcatele, pentru a-și purifica sufletul.

Iată ce este indicat să se facă în ziua de Lăsatul secului, pentru a avea liniște sufletească de-a lungul vieții:

  •  Creștinii își invită rudele la masă, iar acestea trebuie să vină cu daruri, daruri ce constau în preparate din lapte, brânză, ouă, colaci și vin.
  • În ziua de Lăsatul secului, credincioșii nu trebuie să se certe cu nimeni, asta pentru a începe postul cu liniște și cu mintea limpede.
  • Femeile au interzis din a coase și nici nu trebuie să toarcă. Acest lucru atrage necazurile și bolile asupra familiei.
  • De Lăsatul secului nu ai voie să speli sub nici o formă și chiar și treburile grele din gospodărie și munca la câmp trebuie evitate.

Mai mult decât atât, de la lăsatul secului de carne, până la sâmbăta întâia din Postul Mare, sâmbăta Sfântul Teodor, nu se fac parastase.

Spre deosebire de Crăciun, Paștele nu pică la aceeași dată. În fiecare an este sărbatorit la o dată diferită. Anul acesta, Paștele ortodox va pica în luna mai, la o lună distanță față de Paștele catolic. Astfel, în 2024, ortodocșii vor sărbători Paștele pe 5 mai, iar catolicii îl vor sărbători cu o lună mai devreme, pe 31 martie.

Iată în ce zile va pica Paștele ortodox până în 2030:

  • Paștele ortodox 2025 – 20 aprilie
  • Paștele ortodox 2026 – 12 aprilie
  • Paștele ortodox 2027 – 2 mai
  • Paștele ortodox 2028 – 16 aprilie
  • Paștele ortodox 2029 – 8 aprilie
  • Paștele ortodox 2030 – 28 aprilie

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata