Prejudicu imens – imposibil de recuperat în dosarul „Publitrans”! Decizie șoc în cazul lui Pendiuc!

Prejudiciul din dosarul „Publitrans”, în care este judecat fostul primar al municipiului Pitești, Tudor Pendiuc, nu va putea fi niciodată recuperat din cauză că cele 80 de autobuze achiziționate în 2008 au ajuns să valoreze cât greutatea lor în fier vechi, au susținut la ultimul termen avocații, procurorii și judecătorii. De asemenea, nimeni nu dorește să le cumpere, dat fiind faptul că acestea sunt Euro 3 și Euro 4, iar legislația în vigoare nu permite achiziționarea unor autovehicule mai jos de Euro 5.

„Nu sunt cumpărători pentru aceste autobuze. Sunt Euro 3 și Euro 4 și nimeni nu le mai ia pentru că legislația nu permite achiziția autovehiculelor mai jos de Euro 5. Au valoare de fier vechi”, a arătat avocatul firmei Publitrans. „Valoarea de fier vechi (n.r. – a autobuzelor) este de 8.000 – 10.000 de lei”, a arătat procurorul de ședință al DNA.

Soluție de avarie: dezmebrarea

O soluție pentru a crește valoarea autobuzelor ar fi dezmembrarea acestora, a susținut magistratul care judecă recursul în dosarul Publitrans. Dar, pentru acest lucru este nevoie de acordul lichidatorului judiciar al Publitrans, astfel încât autovehiculele să fie preluate de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

„Asta, că nu pot fi valorificate, ține de judecătorul care va fi desemnat să judece apelul. Să precizeze în scris lichidatorul (n.r.- lichidatorul judiciar al Publitrans 2000) dacă e de acord cu valorificarea acestor bunuri, înțeleg că e de acord. Asta ar însemna ca bunurile să se ducă la ANABI, iar ANABI să fie custode (n.r. – Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate). Vedem dacă se va găsi o firmă de dezmembrări care să valorifice piesele, se poate obține o sumă mai mare”, a declarat judecătorul.

Pendiuc – condamnat la opt ani cu executare în prima instanță

Vă reamintim că fostul primar al Piteștiului a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare în Dosarul „Publitrans” în luna februarie 2020. Tribunalul București a finalizat, în 23 ianuarie, dosarul de mare corupție al fostului primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, în care acest este acuzat pentru luare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată, alături de fiica sa și alte 10 persoane, legat de modalitatea de achiziție a 80 de autobuze.

Mai exact, Pendiuc este acuzat ca a facut demersuri cu încălcarea prevederilor legale ca sa fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între firma municipalității, S.C. Publitrans 2000 S.A., și societățile private CNCD SA și SC Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două firme.

Procurorii spuneau, de asemenea, ca in exercitarea atributiilor de serviciu primarul Tudor Pendiuc a primit, in februarie 2008, pentru fiica sa Emanuela Pendiuc un apartament in Bucuresti – Ansamblul Rezidential Quadra Place, in valoare de 130.900 de euro, in schimbul favorizarii asocierii SC CNCD SA/SC Girexim Universal S.A. in procedura de atribuire a contractului de asociere in participatiune, respectiv acordarea efectiva, executarea si ulterior prelungirea acestuia. Conform anchetatorilor, in acest dosar bugetul orasului Pitesti a fost prejudiciat cu suma de 28.556.450,65 lei (peste 6,3 milioane de euro), suma cu care institutia publica s-a constituit parte civila.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.