Premierul Victor Ponta în dialog cu oamenii de afaceri din Argeş

În cadrul vizitei pe care a efectuat-o, joi, în Piteşti, primul ministru Victor Ponta a avut o întrevedere şi cu reprezentanţii mediului de afaceri din judeţul Argeş. Ediţia online a săptămânalului Obiectiv Argeşean vă prezintă, în continuare, un comunicat de presă al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOA) din Argeş, despre principalele puncte abordate.

 „Ca urmare a unei discuții purtate în luna decembrie între domnii Victor Ponta şi Virgil Dumitru cu ocazia unei vizite la Mioveni, Primul Ministru a răspuns propunerii Preşedintelui AOA Argeş de a veni la o discuţie directă cu reprezentanţii mediului de afaceri argeşean. Întâlnirea a avut loc joi, 20 martie, la Centrul de afaceri din cadrul Universităţii Constantin Brâncoveanu din Piteşti. Mediul de afaceri a fost reprezentat de domnul Virgil Dumitru – Preşedinte AOA Argeş, domnul Gheorghe Badea – Preşedinte CCI Argeş, Domnul Constantin Stroe – Preşedinte ACAROM şi membrii colegiilor de conducere ale Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Argeş şi ale Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş. Discuţiile au început cu o scurtă incursiune în realizările judeţului Argeş şi ceea ce însemnă el pentru economia ţării şi s-au propus o serie de măsuri considerate de maxim interes pentru mediul de afaceri argeşean.

 Principalele puncte pe ordinea de zi a dezbaterilor au fost:

1. Autostrada Piteşti – Sibiu

Referitor la acest aspect Primul Ministru a declarat următoarele:„Nu există concurenţă pe fondurile europene 2014 – 2020 între Piteşti – Sibiu şi Comarnic – Braşov, pe simplul motiv ca cea de a doua nu este eligibilă. Studiul de fezabilitate pentru Piteşti – Sibiu este în actualizare pe fonduri europene 2007 – 2013 şi ulterior va începe construirea efectivă din ambele capete, adică Piteşti – Curtea de Argeş şi Sibiu până în defileu, însă nu mai devreme de sfârşitul lui 2015, începutul lui 2016.”

2. Regionalizarea şi descentralizarea direcţiilor deconcentrate – s-a propus ca Argeşul şi Prahova să facă parte din regiuni separate. Totodată s-a propus ca certificatele fiscale să poată fi eliberate online, ambele propuneri fiind agreate şi susţinute de Primul Ministru. S-au propus o serie de măsuri pentru împărţirea în mod echitabil a instituţiilor descentralizate pe judeţe, măsuri pe care Primul Ministru urmează să le analizeze.

3. Propuneri generale privind îmbunătăţirea mediului de afaceri, cum ar fi:

Înfiinţarea învăţământului profesional/vocaţional – s-a subliniat importanţa lui pentru scăderea ratei şomajului în rândul tinerilor. Primul Ministru a menţionat că există un proiect viabil pe această direcţie, dar că este necesar ca aceste clase să funcţioneze sub tutela agenţilor economici.

Legea insolvenţei – s-a propus ca perioada de insolvenţă să fie limitată la maxim un an de zile.

Parteneriatul public-privat;

Protejarea firmelor autohtone în relaţia cu firmele străine;

Legea Holding-ului;

4. Disciplina financiară

Garantarea încasării prin instrumente de plată;

Măsuri de micşorare a evaziunii fiscale;

5. Propuneri fiscale

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit;

Menţinerea cotei de 16%;

Reducerea CAS;

Deductibilitatea fiscală pentru cheltuieli în vederea dezvoltării.

 

Micşorarea impozitului pe profit pentru exportatori;

Reducerea TVA;

Reducerea TVA la alimente;

Aplicarea unei cote diminuate la toate serviciile din turism.

6. Necesitatea unei strategii de dezvoltare economică a României pe următorii 10-15 ani.

Suplimentar, reprezentanţii sectorului auto, prin domnii Constantin Stroe – Preşedinte ACAROM şi Sivliu Badea – Director Grupul Industrial Componente, au efectuat o radiografie a domeniului în care activează, prin care au menţionat faptul că acesta este un sector în plin proces de maturizare şi care înglobează, în momentul de faţă, cel mai mare grad de valoare adăugată. S-a subliniat concurenţa acerbă în acest sector impusă de fabrici din Asia, Africa şi America de Sud şi rolul primordial pe care infrastructura şi nivelul impozitării veniturilor îl joacă în păstrarea competitivităţii întreprinderilor româneşti.

Ca răspuns, Victor Ponta a menţionat că vine în sprijinul mediului de afaceri prin menţinerea preţului la energie la un nivel rezonabil.

În finalul dezbaterilor, domnul Gheorghe Badea a adus în discuţie şi importanţa alocării de fonduri pentru domeniul turistic cu referiri exacte la Transfăgărăşan. Întâlnirea s-a încheiat într-o notă pozitivă, mediul de afaceri urmând să înainteze Cabinetului Ponta o listă cu propuneri concrete de soluţii, pentru o mai bună funcţionare a economiei”.

 

Biroul de presă AOA Argeş

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.