Primar trimis în judecată de DNA

Primarul comunei Valea Danului, Vasile Nica a fost trimis în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Pitești, pentru abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de edilul șef, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată și a lui Claudiu Vasile Zamfirescu, administratorul unei firme pe care îl acuză de complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Primarul a falsificat un contract

Din rechizitoriu reiese că, în perioada noiembrie – decembrie 2011, primarul Nica ”a falsificat un contract de execuţie lucrări prin atestarea, în cuprinsul acestuia, a unor menţiuni necorespunzătoare adevărului și a acceptat la plată 2 facturi, în sumă totală de 86.471,16 lei, emise de societatea comercială reprezentată de Zamfirescu Contractul nu a fost înregistrat în evidenţele Primăriei. Aceste acțiuni, rezultate în baza unei înțelegeri prealabile dintre cei doi inculpați, au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului localităţii Valea Danului corelativ cu obţinerea unui folos necuvenit de către firma menţionată anterior. Facturile în cauză conţineau contravaloarea unor lucrări pentru care nu exista o hotărâre de consiliu şi care nu erau incluse în bugetul localităţii pe anul 2011. Mai mult, efectuarea acestor lucrări s-a făcut fără respectarea proiectului de reabilitare a Şcolii generale Valea Danului, deja existent la nivelul primăriei și în condiţiile în care achiziţiile respective nu erau oportune, întrucât la momentul respectiv exista în vigoare un contract de achiziţie publică având ca obiect, printre altele, şi efectuarea lucrărilor cuprinse în cele două facturi”, se arată în comunicatul DNA.
Contract încheiat de la sine putere
Concret, spun procurorii, la data de 26.06.2008, inculpatul Nică Vasile, în calitate de primar, ar fi încheiat un contract de execuție lucrări cu o societate comercială, având ca obiect,,Reabilitarea Şcolii cu clasele I-VIII din comuna Valea Danului”, lucrările prevăzute în contract urmând să se execute în funcţie de alocaţiile bugetare anuale ale comunei, ordinea de execuţie a lucrărilor fiind stabilită de beneficiar. Cu această ocazie nu s-a luat vreo decizie referitoare la achiziționarea și montarea unei noi centrale termice la Şcoală generală Valea Danului, fiind purtate numai discuţii de principiu. Cu toate acestea, inculpatul Nică Vasile, ignorând atât proiectul de execuţie cât şi contractul de lucrări, ar fi dispus achiziţia directă a unei centrale termice, prin intermediul altei firme, fără să informeze în prealabil Consiliul Local Valea Danului şi implicit fără să fie emisă vreo hotărâre de consiliu în acest sens. Edilul șef a încheiat un contract cu firma lui Zamfirescu, care nu putea efectua lucrarea la care s-ar fi obligat conform contractului, nefiind autorizată de către Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (I.S.C.I.R.) să efectueze acest gen de lucrări.
O parte din materiale folosite de primar

Din acest motiv, Claudiu Vasile Zamfirescu ar fi încheiat un contract de prestări servicii cu o altă societate comercială, solicitând executarea unor lucrări care nu erau menţionate în contractul inițial încheiat cu Primăria Valea Danului, respectiv executarea proiectelor termice şi autorizările I.S.C.I.R. pentru primărie şi şcoala generală. … Practic, fără să efectueze vreo lucrare aferentă montării centralei termice la Şcoala generală Valea Danului, inculpatul Zamfirescu Claudiu Vasile nu ar fi făcut altceva decât să copieze devizul final al firmei care a executat practic lucrarea, la care ar fi adăugat contravaloarea centralei termice, dublând efectiv preţurile practicate de executant, inclusiv contravaloarea manoperei. La aceeași dată, societatea comercială administrată de inculpat ar fi emis o altă factură, în sumă de 9.347,16 lei, având ca beneficiar Primăria Valea Danului, factură ce ar fi fost acceptată la plată de inculpatul Nică Vasile, fără ca în evidenţele primăriei să se regăsească vreo notă de recepţie sau alt document care să confirme primirea bunurilor înscrise în factură.
În fapt, factura în cauză ar cuprinde mai multe sortimente de materiale de construcţie. Din probele administrate în cauză a rezultat că o parte din aceste materiale ar fi fost folosite pentru amenajarea spaţiului în care a fost montată centrala termică, lucrările fiind executate de angajaţi ai primăriei, iar restul materialelor de construcţie ar fi fost folosite de inculpatul Nică Vasile, în scop personal.  

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.