Primarii argeșeni continuă tradiția de Ignat la Muzeul Golești! Zeci de porci vor fi sacrificați, tranșați și duși în Centre de Plasamant!

0

Primarii argeșeni  sunt invitați de Consiliul Județean Argeș, la sărbătoarea „Tradiții și obiceiuri de Ignat din comuna mea”, eveniment care se va desfășura miercuri, 21 decembrie, la Muzeul Golești. Evenimentul se va desfășura conform specificului fiecărei zone din județ și are scop caritabil, carnea rezultată în urma evenimentului va fi donată unor case de copii sau de bătrâni.

„În tradiția populară, Sfântul Ignat este frate cu Moș Crăciun, căci el este cel care, bătând la ușa unui om, l-a anunțat că, după el, vine Moș Crăciun și că fiecare gospodar trebuie să taie un porc pentru copiii săi! Consiliul Judetean va invita, domnilor primari, sa facem impreuna din sărbătoarea Sf Ignat un prilej de a etala specificul fiecărei localitati din Argeș, un județ plin de oameni harnici și gospodari, iubitori de tradiții si de semeni!

Sacrificarea porcului de Ignat este nu numai un obicei străvechi precreștin, dar anunță și apropierea celei mai mari sărbători creștine, Nașterea Domnului. Invităm fiecare primar ( gospodar) de localitate să participe la Muzeul Golești la  sarbatoarea “Traditii și obiceiuri de Ignat din comuna mea”.

Evenimentul se va desfășura astfel:

  • Ritualul sacrificării porcilor cu specifiul fiecărei comune participante
  • Pregătirea produselor pentru masa de Crăciun – cârnați, șuncă, tobă, caltaboși
  • Pregătirea mesei cu pomana porcului si cu alte preparate traditionale pentru invitați și presă
  • Prezentarea unor obiceiuri specifice zonei ( formatii artistice locale, expozitii etc)
  • Sunt asigurate de către Muzeul Golești, locurile de desfășurare a evenimentului specific Ignatului pentru fiecare comuna sau grup de comune, accesul la apa, mese pentru pregătirea produselor, curent electric si locul pentru pentru masa comuna de Ignat ( pentru invitati si presa).
  •  Muzeul Golești va realiza și filmul documentar legat de pregătirea produselor pentru masa de Crăciun cu specificul fiecărei comune, film ce va fi difuzat în mediul online și va fi dăruit fiecărui primar de comună care participă la acest eveniment.
  • carnea rezultata in urma evenimentului va fi donata unor asezaminte de binefacere ( case de copii sau de batrani)
  • Vom asigura asistenta sanitar-veterinara ( controlul trichinei)
  • Consiliul judetean va premia cel mai mare porc ( prin cantarire, nu prin masurarea lungimii…) si va acorda trofee de participare

Muzeul Golești organizează in aceeasi zi, cu copii si tineri, ateliere de podoabe pentru pomul de Crăciun, atelier de pictură globuri,  colinde , felicitări de Crăciun din produse organice.”, este mesajul transmis de Consiliul Județean Argeș.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata