Producătorii de energie verde – în prag de faliment! Ludovic Orban: „Este o situație absurdă!”

0

Producătorii de energie verde sunt la un pas de a da faliment, a atras atenția Ludovic Orban, preșdintele Forței Drepte. Fostul premier al României a anunțat că parlamentarii formațiunii politice pe care o coduce au depus un poriect prin care să se reglementeze suprataxele pe care cei care au ales să producă energie electrică prin parcuri de fotovoltaice sau eoliene să nu mai iasă în pierdere.

„Am mai abordat un subiect căruia nu i s-a acordat mare atenție. O să spun din capătul locului: România consumă mai puțină energie electrică decât produce. România o să reducă producția de energie electrică deoarece acele companii care investit în energie verde vor da faliment și nu vor mai produce energie electrică.

În România se produce energetică undeva la 1600 Mw prin energie verde. Mecanismul de finanțare a fost prin contracte de finanțare pe termen lung. Investitotul care a făcut parcul de eoliene sau fotovoltaice s-a angajat să livreze energia la un preț fix. Tot ce depășește suma stabilită, se duce la finanțator. Astăzi energia se vinde cu 1500 lei, preț de a doua zi. Producătorul încasează 500 lei, iar finanțatorul încasează 1000 lei.

Prin ordonanța aprobată, s-a stabilit un preț maximal de 450 lei, iar ce depășește ia statul. S-a ajuns în situația în care producătorul de energie trebuie să dea 1000 lei către finanțator și 1050 lei suprataxă. Astăzi, toți acești producători, au pierdere pe Mw 650 lei/Mw. Este o situație absurdă.

Proiectul nostru spune să se ia în calcul și costul finanțării, adică să nu se perceapă suprataxa decât suma care prevede costul cadru și finanțarea” a declarat Ludovic Orban.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata