Proiectul de prelungire a liniei 7 și 7B intră la vot! Ce șanse sunt ca să treacă?

0

Mii de piteșteni care locuiesc în zona Gheorghe Doja și stundenții care învață în corpurile UPIT din zona respectivă sunt privați de peste un an de transportul public de călători după mutarea capătului de linie al autobuzelor 7 și 7B în stația de la „Comisariat”, susține Mihai Coteț, consilier local liberal și președinte al PNL Pitești. Grupul aleșilor locali liberali au inițiat un proiect care va fi dezbătut în ședința ordinară de joi, 16 februarie, prin care traseul celor două autobuze să fie prelungit până la Gara Sud, iar în zona în care opreau mijloacele de transport să fie amenajată o stație provizorie.

„A venit luna martie a lui 2023 și stațiile sunt departe de a fi modernizate!”

„Din luna martie a lui 2022 ar fi trebuit să se încheie proiectul de finalizare al punctelor de transfer pentru integrarea operațională a transportului public urban și periurban. Mai pe românește, ar fi trebuit să se realizeze o serie de lucrări, de la amenajarea de stații moderne de autobuz, la refacerea structurii carosabile în zona acestor stații, iluminat, supraveghere video, stații de încărcare electrică și multe altele. A venit luna martie a lui 2023 și stațiile sunt departe de a fi modernizate. Avem, așadar, autobuze, dar… nu și stații!

Proiectul a fost inițiat la solicitarea piteștenilor

Mai grav este că, parte din piteștenii care locuiesc în zona Gheorghe Doja nu au mijloc de transport în comun. Stația de capăt de linie a autobuzelor 7 și 7B a fost „mutată” temporar în stația „Comisariat”. Din păcate mutarea asta temporară se prelungește nepermis de mult. Autoritățile locale îi trimit pe locuitorii din zonă la stația de la McDonald’s sau la stația „Comisariat”.

CITEȘTE ȘI: MODIFICĂRI ÎN TRANSPORTUL PUBLIC DIN PITEȘTI! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU LINIA 7B?

La solicitarea presantă a piteștenilor care locuiesc acolo, am inițiat un proiect de HCL prin care am solicitat ca autobuzele 7 și 7Bsă ajungă și să poată întoarce la capăt de linie. Am purtat îndelungi discuții cu cei de la Publitrans, părea să fi înțeles necesitatea acestei măsuri. Doar că am primit din partea instituției un raport care m-a lăsat fără cuvinte!” a declarat Mihai Coteț.

„Autonomia autobuzelor stătea fix în diferența de un kilometru!”

Înaintea dezbaterilor, Mihai Coteț a declarat că proiectul a primit aviz negativ din partea forurilor decizionale, acestea susținând că prelungirea cu un kilometru al traseului este mult prea costisitoare pentru SC Publitrans 2000 SA. Mai mult, Coteț a spus că i s-a răspuns că pe liniile 7 și 7B ciculă preponderent autobuze electrice și nu ar putea finaliza traseele din cauza pantei din zona Gheorghe Doja.

„Ni se spune că pentru traseul 7 și 7B s-au alocat autobuze preponderent electrice și că e greu la deal cu acestea, mai ales iarna, când rămân fără autonomie. Nu știu dacă realizați, dar autonomia autobuzelor stătea fix în diferența de un kilometru. Pe de altă parte, nimeni nu obligă Publitrans să aloce autobuze electrice.

A doua motivare servită, și care mi se pare halucinantă, este aceea că ruta nu ar eficientă financiar. Și se fac tot felul de calcule prin care ni se spune cât de mulți bani am pierde de la buget dacă autobuzele ar deservi acastă zonă, așa cum au făcut-o și până acum, ani la rând.

8,7 milioane de euro subvenție merg la Publitrans, din banii cetățenilor, ca să ce? Ca să le spui că nu este rentabil să le asiguri în toate zonele variante decente de transport? Acolo învață sute de studenți, nu vorbim doar de riverani. Interesează pe cineva?

Primăria a subvenționat întotdeauna Publitrans, doar că acum, când noi cerem cu disperare să se reînființeze stația, primăria vrea să facă, brusc, profit! Mai mult, administrația transmite piteștenilor, că citez: <<costurile pt fi ridicate pentru extinderea infrastructurii>>. Despre ce extindere vorbim aici? Vorbim de o stație care deja există și pe care, iată, vor să o desființeze, deși era extrem de necesară. Măcar să nu îi mai mintă pe oameni că „stația  a fost mutată temporar”. Să le spună că stația a fost desființată pentru totdeauna, că nu era profitabilă” a adăugat Mihai Coteț.

„Nu poți, ca administrație, să susții doar proiectele care sprijină în mod direct o campanie de marketing furibundă!”

În urma argumentelor aduse împotriva prelungirii traseului liniilor 7 și 7B, Mihai Coteț a spus că nu există niciun raționament viabil, ci doar un ordin venit pe filiera conducerii Primăriei Pitești. De asemenea, liberalul susține că toate răspunsurile venite de la directorii instituțiilor din subordinea primăriei sunt dictate politic.

„Dubla măsură și nerespectarea angajamentelor luate, culmea, în documente oficiale, mă face să cred că totul se joacă politic în Primăria primarului PSD. Explicațiile Publitrans sunt efectiv forțate. Avizele se dau pe cu toul alte criterii. Aici nu mai vorbim de legalitate, ci de argumente instituționale care nu au legătură nici cu interesul cetățeanului și nici măcar cu o minimă logică. Directorii de instituții sunt efectiv forțați politic ca să se facă de râs și să vină cu astfel de explicații puerile și absurde.

Nu poți, ca administrație, să susții doar proiectele care sprijină în mod direct o campanie de marketing furibundă. Nu despre primarul PSD este vorba atunci când se face administrație, ci despre oamenii orașului acestuia este vorba.

Eu le cer consilierilor să se ducă în zonă și să dea ochii cu oamenii de acolo. Tot anul trecut am fost în dialog cu ei, apoi în dialog cu cei de la Publitrans și am încercat găsirea de soluții. Părea că vorbim aceeași limbă, doar că politica încurcă toate limbile la PSD. Le amuțește, chiar” a declarat Mihai Coteț.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata