Proprietarii fostului sediu PDL – acțiune în instanță pentru scoaterea imobilului de pe lista monumentelor istorice! Ce intenții au?

Proprietarii fostului sediu PDL, cunoscut drept Casa „Nae Dumitrescu”, au cerut în instanță declasificarea imobilului din monument istoric pentru a o scoate de sub incidența legilor speciale, astfel încât să o poată vinde pe piața liberă sau chiar să o demoleze. Unul dintre moștenitorii clădirii de patrimoniu, a înregistrat în luna august 2021 o cerere la Tribunalul Argeș prin care a cerut anularea includerii Casei „Nae Dumitrescu” în lista monumentelor istorice, iar magistrații au decis declinarea procesului către Curtea de Apel Pitești. Judecătorii forului superior au respins în data de 18 mai cererea, dar decizia nu este una definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 15 zile de la pronunțare. Până în acest moment, sentința nu a fost atacată cu recurs.

Ce înseamnă declasificarea unui monument istoric?

Monumentele istorice intră sub incidența unor legi speciale și foarte stricte. Proprietarii nu au voie să le reabiliteze fără să mențină decorațiile originale sau să folosească alte materiale decât cele de epocă. De asemenea, dacă o clădire de patrimoniu este scoasă la vânzare, întâietate au administrațiile locale, ceea ce s-a întâmplat și cu fostul sediu PDL din centrul Piteștiului, când, luna trecută, Consiliul Local a decis să își exercite dreptul de preemțiune pentru achiziționarea Casei „Nae Dumitrescu”.

În cazul în care judecătorii argeșeni ar fi decis să scoată imobilul de pe lista monumentelor istorice, proprietarii ar fi putut imediat să o demoleze și să vândă terenul unui investitor interesat să ridice o nouă clădire în zona zero a municipiului.

Doar câteva zile până la rămânerea definitivă a deciziei Curții de Apel Pitești

Dacă decizia magistraților rămâne definitivă, termenul de depunere a recursului fiind aproape pe final, procedurile de negociere și achiziționare pot continua. Vă reamintim că Sorin Apostoliceanu (PNL), Tiberiu Irimia (PNL) și Radu Bănică (PSD) au fost desemnați de consilierii locali pentru a face parte din comisia de negociere pentru cumpărarea fostului sediu PDL cunoscută sub denumirea Casa „Nae Dumitrescu”. Potrivit raportului de întocmit de un expert ANEVAR, imobilul – monument istoric a fost evaluat la suma de un milion de euro, iar cei trei consilieri locali vor negocia pentru a obține cea mai bună sumă pentru cumpărarea Casei „Nae Dumitrescu”.

Vă reamintim că o decizie salutară a primarului Cristian Gentea a fost luată în ședința precedentă pentru ca municipalitatea să analizeze posibilitatea de a cumpăra o clădire monument istoric aflată peste stradă de imobilul cunoscut ca Galeriile de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”. Mai exact, vorbim despre fostul sediu PD cunoscut drept Casa „Nae Dumitrescu”, construită de o personalitate a vremii a cărei nume îl și poartă, fost primar al Piteștiului, avocat și director al liceului IC Brătianu din apropiere.

Lăsată o perioadă în paragină, clădirea a cărei reabilitare va fi geoaie și costisitoare ar putea cădea pe mâna unor rechini imobiliari dacă municipalitatea nu va decide să o cumpere. Decizia primarului Gentea de a-și exercita dreptul de preemțiune este lăudabilă în contextul în care clădiri de o rară frumusețe au pierit una câte una din Pitești.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.