Proteste uriașe în Brazilia împotriva Cupei Mondiale

Tenisiunile politice și economice – provocate și de găzduirea Cupei Mondiale – au erupt în Brazilia.

Sute de mii de oameni au iești în stradă în ultimele zile în cele mai mari orașe din Brazilia. Cetățenii din Rio de Janeiro, Sao Paulo, Salvador, Curitiba, Belem și Brasilia au cerut o utilizare mai bună a fondurilor provenite din impozite.

Potrivit agenției Reuters, 200.000 de brazilieni au protestat aseară. Au fost înregistrate și câteva incidente violente. Majoritatea celor care cer folosirea mai bună a banilor statului sunt tineri. Aceștia își doresc un sistem de învățământ mai bun și o mai bună asistență medicală.

”Cheltuiesc miliarde de dolari pe stadioane și nu fac nimic pentru educație sau sănătate. Guvernul a hrănit corupția timp de foarte mulți ani. Oamenii s-au săturat de acest sistem”, a spus unul dintre protestatarii din Sao Paulo.

Statul brazilian a investit masiv în arenele pentru Cupa Mondială de anul viitor, turneul final urmând să aibă costuri mai ridicate decât precenentele trei ediții ale celei mai importante competiții fotbalistice din lume la un loc.

Pentru a compensa deficitul bugetar creat, guvernul a decis să crească tarifele la transportul în comun. Cetățenii au luat această hotărâre ca pe un afront, mai ales că milioane de oameni încă trăiesc în sărăcie în statul sud-american.

Poliția din Sao Paulo a tras cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, iar aproximativ 100 de persoane au fost rănite. FIFA nu a făcut încă niciun comentariu în legătură cu protestele. În aceste zile, Brazilia găzduiește Cupa Confederațiilor, iar peste trei ani va fi gazda Jocurilor Olimpice.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.