Reguli noi pentru vânzarea porcilor crescuți la țară! Decizie de ultimă oră!

0

Reguli noi pentru vânzarea porcilor crescuți la țară! Decizie de ultimă oră!

Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gospodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă. 

CITEȘTE ȘI: REPARTITOARELE DE CĂLDURĂ-OBLIGATORII ÎN PITEȘTI? ANUNȚUL AUTORITĂȚILOR!

ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).

Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.

Sorin Sorescu: „Avem laborator propriu. Venim în sprijinul argeșenilor!”

Directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu a declarat că decizia luată este una benefică, care vine în sprijinul crescătorilor de porci în propriile gospodării. „Ne bucurăm că s-a luat această măsură care este benefică din două puncte de vedere. În primul rând, putem controla animalele și, implicit, putem împiedica răspândirea bolilor precum pesta porcină. De asemenea, trebuie menționat faptul că Argeșul are laborator propriu, foarte bine dotat, nu se pune problema să trimitem probele pentru analize în alt județ. Putem veni în sprijinul oamenilor care primesc rezultatele analizelor într-un termen scurt.”, a declarant Sorin Sorescu.

Porcii crescuți în gospodării pot fi vânduți!

În vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine.

ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata