Remember: Apucăturile de dictator ale lui Adrian Năstase. Cum își rezolvau acoliții fostului premier problemele cu procurorii și jurnaliștii

Adrian Năstase, fost ministru de externe, fost președinte al Camerei Deputaților, fost prim-ministru și fost președinte al PSD, a fost condamnat și închis, luni, pentru a doua oară, de data aceasta într-un dosar de luare de mită. Vestea i-a mulțumit pe unii, în timp ce pe alții i-a enervat și i-a făcut să exclame din nou: „Este un dosar politic!” Ei bine, nici măcar Ion Iliescu, fostul președinte al României și al PDSR (fostul PSD) nu mai crede că Dosarul Zambaccian este unul politic. Însă pentru cei care erau destul de tineri ca să nu înțeleagă ce se întâmplă în jurul lor sau pentru cei care au uitat prigoana dusă împotriva procurorilor și a jurnaliștilor incomozi le-am pregătit un scurt rezumat a ceea ce a reprezentat puterea exercitată de Adrian Năstase la apogeul său politic, între 2000 și 2004.

Justiţia: arestările de vineri seară

În data de 20 aprilie 2001 procurorul Alexandru Lele, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a semnat un mandat de arestare pe numele omului de afaceri Adrian Tărău, fiul prefectului de atunci al judeţului Bihor. Tărău Junior a fost arestat sub acuzaţia de complicitate la contrabandă. Pe 22 aprilie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus revocarea arestării preventive faţă de învinuitulTărău. Peste încă o zi, Adrian Năstase făcea o declaraţie care rezuma ce însemna actul de Justiţie în timpul Atotputernicului care ajunsese: „Eu nu cred în arestările de vineri seară”. Consecinţe: Tărău Junior a ajuns în „lumea liberă”, unde a făcut carieră în business. În România, însă, pe 22 martie 2002, Ministerul Justiţiei a dat aviz de cercetare penală a lui Alexandru Lele, procurorul care îndrăznise să-l cerceteze şi să-l aresteze pe Adrian Tărău, relatează ziarul Adevărul.

Amintiri din „presa liberă”

Chiar dacă Regimul Năstase reușise, în mare parte, să pună pumnul în gura presei, au existat totuși câteva ziare centrale și locale care l-au contestat pe cel denumit „Atotputernicul” și pe acoliții acestuia. Însă criticilor din ziare, li s-a răspuns cu violență! Astfel, Adrian Rusu, ziarist la „Informaţia zilei” din Târgu Mureș a fost bătut crunt în scara blocului, pentru că se opunea subprefectului PSD de Mureș de la începutul anilor 2000. În decembrie 2001, Paul Radu şi Ştefan Cândea, ziarişti de investigaţie la „Evenimentul zilei”, au fost bătuţi şi tâlhăriţi în centrul Capitalei. Februarie 2003: fotoreporterul Florin Eşanu şi reporterul Ion Traian Ştefan, de la „România liberă” erau agresaţi în faţa Hotelului „Tisa” din Sighetul Marmaţiei. 3 mai 20003: o echipă de jurnalişti de la „Gazeta de Cluj” era agresată într-un bar din Cluj-Napoca. 5 iunie: o altă echipă de ziarişti de la un ziar local din Constanţa a fost atacată şi ameninţată cu moartea de un om de afaceri. 25 iulie: un ziarist de la „Evenimentul zilei” şi o ziaristă de la „România liberă” au fost atacaţi și bătuți de „profesionişti” în faţa sediului Poliţiei din Petroşani. 3 septembrie: redactorul-şef de la „Ziarul de Mureş”, care tocmai scrisese despre lumea interlopă din Târgu-Mureş, şi-a găsit maşina arzând în parcare. 20 octombrie: un ziarist este bătut la Călăraşi. Decembrie 2003: Ion Ardelean, unul dintre gazetarii care s-au ocupat de PSD Timiş, era bătut în plină stradă, mai amintește publicația Adevărul.

Politicienii argeșeni nu spun prea multe despre condamnarea lui Năstase

Președintele PSD Argeș, Constantin Nicolescu, s-a ferit să comenteze situația fostului prim-ministru susținând că „și eu trăiesc pe viu aceeași situație și știu ce înseamnă. E greu să vorbești despre așa ceva. Sunt multe de spus, dar nu avem timp pentru asta. Trăim traiul pe care ni l-am făcut”, a afirmat Nicolescu.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu consideră că justiția și-a spus cuvântul în cazul condamnării fostului premier Adrian Năstase, iar orice altă discuție a unui demnitar român poate afecta imaginea pe care o au magistrații în acest moment.

Reprezentanții Partidului Conservator Argeș consideră că circumstanțele în care a fost anchetat Adrian Năstase sunt unele destul de ciudate şi care ridică anumite semne de întrebare.

Nu ar fi normal, în acest context, ca justiţia să fie folosită ca armă politică. Justiţia trebuie să fie independentă iar sintagma “Nimeni nu este mai presus de lege” să se aplice fără vreun echivoc.
Nu spunem că Adrian Năstase este vinovat sau nevinovat” se arată într-un comunicat al conducerii PC Argeș.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.