Ritualul botezului face alte victime. Scandal la o parohie din Pitești

0

O postare pe un grup de pe facebook  a stârnit revolta comunității asupra practicilor unui preot din Trivale, care a cerut pentru un botez, de aproape zece ori mai mult decât suma legală. Deși taxa pentru o asemenea slujbă este de 150 lei, după săvârșirea ritualului, preotul de la Biserica ”Sfântul Andrei” din Trivale, a cerut nașilor, fără nicio reținere, nu mai puțin de 1400 lei și evident, nu le-a dat nicio chitanță. Revoltată, piteșteanca a scris aceste lucruri pentru a avertiza ce se întâmplă și a-i feri pe cetățeni de practicile de la Biserica ”Sfântul Andrei” din Trivale. În plin scandal privind ritualul botezului, preotul piteștean pare să nu aibă vreo reținere în a cere bani necuveniți, cei puși să plătească fiind victimele lăcomiei sale.

De la taxa de 150 de lei au ajuns la suma totală de 1400. Evident, fără chitanțe.

Practica de a încasa bani nejustificat, fără chitanță, nu este de ieri, de azi întâlnită în bisericile din întreaga țară. Așa cum povestește și piteșteanca în postarea ei, de obicei, când părinții fac programare pentru botez, li se comunică o taxă minimă obligatorie. În schimb, de cele mai multe ori, beneficiarii actelor religioase achită sume cu mult mai mari, fără a primi în schimb nicio dovadă a plății. În cele mai multe situații, aceste sume sunt cerute, fără nicio reținere, direct de preoți. Așa s-a întâmplat și în cazul prezentat.

”Preoții de acolo jecmanesc pur și simplu oamenii”

”Cum este posibil așa ceva? Un botez la biserică 1400 lei? Fără chitanță, fără nimic. La biserica Sf. Andrei. Rușine. Când am întrebat ne-au spus că taxa este de 150 lei. Și nașii dau cât vor. Surpriza a fost când nașii s-au dus să plătească. Fiind cu prea mult bun simț nu au spus la nimeni atunci să nu strice o zi așa specială. Când am aflat am zis clar că preoții de acolo jecmanesc pur și simplu oamenii. După turul bisericilor unde întrebasem cât este botezul cel mai mult era în centru. Am zis că fiind biserică de cartier, 150 lei taxa este ok. Și cât mai vroiau nașii. Dar 1400 este foarte mult. Pentru o nuntă atunci cât costă? Aviz pentru cei care mai vor botez la aceasta biserica în Pitești.”, este mesajul postat de piteșteancă.

De asemenea, într-un alt comentariu, piteșteanca a detaliat firul poveștii și cum a cerut preotul bani: ”Ce as putea să vă spun? 150 lei au fost dați înainte când s-a hotărât data. 1200 lei a cerut preotul nașilor și 50 lei m-a chemat pe mine femeia de la lumânări ca trebuie să îi dea moasa. Asta e tot. Nemulțumirea mea a fost că suma cerută de preot era prea mare. A început ceva de genul 2 preoți 800 lei. Noi nu am cerut așa ceva. Au cerut pentru cel care a cântat. Noi nu am cerut așa ceva. Și pentru cantina sociala. Nu ne au dat chitanță la absolut nimic.”

Practicile preotului de la Sf. Andrei, demascate pe facebook de foarte mulți piteșteni

La scurt timp de la postarea femeii, sute de mesaje au curs, cei mai mulți dintre piteștenii care au comentat spunând că acești preoți sunt „foarte cunoscuți” datorită practicilor, cel puțin neortodoxe și înșelătoare pe care le au.  Unii piteșteni vorbesc chiar și de ”o afacere” cu terenuri și case a preotului:

„Tot din acest motiv am ales sa botez la mine la țara ! Am dat 250 lei ! Aici in Pitesti nu te apropii , acum 4 ani la biserica in Trivale au cerut taxa de 300 și de la 700 + alta taxa. Mi-au zis ca depinde cum o sa fie îmbrăcați nașii așa o sa și plătească”

”Eu ca naș la botez m-au dus in altar și efectiv mi-au luat toți banii din buzunar…nașule suntem 3 preoți, corul că ai auzit ce frumos a cântat ,pt doamna cu lumânări, pt doamna cu apa….și dacă mai vrei să d-ai ceva nașule pt biserică că mai trebuie lucrat la ea…dar vad că nu mai ai bani..Să mergem să cerem nasei adică soției….asta este intamplarea mea in aceasta frumoasă biserică…”

”Știu….la el niciodata nu se termina datoria e mai ceva ca Sile si Nuțu.”

”Da frățior, e la „părintele” Costache care și-a tras anul trecut până anul ăsta, pe banii fraierilor, 3 vile la Smeura la intrare pe prunilor, pare-se că le-a vandut deja”

”Parintele Costache in afara ca ia taxa cat vrea el pt o nunta sau o cununie vine cu colecta aproape lunar pe la usile noastre, gen cotizatie pt biserica. Nu stiu daca mai exista si in alte parti asa ceva sa vina cu colecta pe la usile enoriasilor!! Oricum rusine ca fac asa ceva!!”

”Vai, părintele Costache cu ce bani credeți că a făcut cele 3 vile de la Smeura, primele pe stânga pe strada prunilor?”

”Limitele sunt intre 1400 și 3000 de lei”

”Am platit taxa noi si nasilor la sf i au cerut restul sumei unde s a ajuns la 14 milioane. Desi ni s a spus sa dea nasii cat vor inafar de taxa. S a cerut de la obraz cat au vrut nu a mai existat ce s a spus de la inceput dau cat vor nasii.”

”Heiiii deci ma regasesc foarte bine in postarea ta…eu in 2017 am avut nunta. Ne a cerut 150 taxa si au spus ca nasii dau cat vor ..iar nasu la fel din bun simt ne a spus f tarziu…au dat 700 lei…adik mie imi spusese preotul ca o sa dea f putin nasul…si ulterior sa le ceara de la obraz 700 lei…si inca o chestie asa ca idee…parintii mei stau in trivale si sunt surdo muti…iar acest ” preot” din trivale unde am facut si nunta se ducea ulterior la ei la usa sa le ceara bani cate 50 lei pt biserik cik…se duceau la 2 3 luni si le cerea bani..pana m am luat de el..”.

Un piteștean a chemat chiar poliția acum o jumătate de an pentru a constata ilegalitățile din această parohie

De numele acestei biserici și de numele unui preot de acolo sunt legate mai multe povești care fac rușine Bisericii Ortodoxe Române. Deși numeroase informații despre ”practici neortodoxe” au ieșit la suprafață în timp, faptul că acest preot continuă să presteze servicii în acea Parohie demonstrează că mai marii acestei instituții nu au luat niciodată, nicio măsură. Un bărbat mai curajos a făcut în iunie 2020 o filmare postată pe youtube, în care demasca, la vremea respectivă, cel puțin două aspecte ilegale practicate în această biserică. Acestea fac referire la suspiciuni legate de firma de pompe funebre a bisericii care ar fi neautorizată, de faptul că, în plină pandemie, în capela bisericii sunt ținuți câte trei morți dar și de evaziune fiscală. Tras la răspundere, preotul de acolo a devenit brusc agresiv, fiind nevoie de solicitarea și intervenția Poliției Locale. Și alți piteșteni au comentat despre aceste practici neortodoxe și de sume exorbitante de bani cerute pentru înmărmântări:

”O noapte de cazare la capelă, mai scumpă decât la hotel”

 ”Aia cer pentru o noapte la capela mai scump decat la hotel victoria si anume 300Ron pe noapte plus inca vreo 1000 ron pentru inmormantare , jepcari . Daia e bine le dai acolo cat ai si le zici , Parinte de la mine mai putin si de la Dumnezeu mai mult!”

”Au dreptate…cer sume imense…daca iti spun cât au cerut pentru înmormântarea lui Denis te crucesti…ne-au facut o lista de 4500 lei.L-am îngropat în cimitirul bunicilor mei si preotul nu a vrut nici un leu…. Noua ne-au cerut 4500 sa ingropam copilașul…”

          

-”Acelasi preot, discutie cu familia unui om decedat de Covid: „-La ce firma de pompe funebre ati apelat? – La…cutare. – Dar stiti ca avem si noi, aici, pompe funebre…- Ne pare rau, nu am stiut. – DATA VIITOARE SA STITI! ….”

 

”Acum ceva ani, sa tot fie 10 ani, bunicul meu care a murit se tot certa cu ei. Ca nu le da nimic. Sunt cersatori la greu. Daca le dai banutii la usa, nu dau chitanta. Apoi la biserica iti bate obrazul, si tu ii spui ca ai dat la usa. Se fac ca uita si spun daca nu aveti chitanta nu ati dat nimic. In fiecare an vin la cersit. Nu sunt obligata sa dau. Am dau, nu am nu dau. Oricum bunicul meu nu a dat deloc, si cand a murit, in biserica inainte sa inceapa slujba au cerut bani. Au cerut 1000lei parintilor mei. Mama mea era terminata, fiind tatal ei. Cu mortul pe masa si cu lumea in biserica au amenintat ca nu fac slujba daca nu platesc acesta suma. Pe care ei o considera datorie, caci bunicul nu a dorit mereu sa cotizeze. Aceiasi biserica de care vb dvs. Poveste reala.”

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata