ROBOR-la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani! Cu cât cresc ratele românilor?

ROBOR la şase luni a crescut vineri, ajungând la cea mai ridicată valoare din 8 iulie 2013 şi până acum. Totuși, o veste bune este pentru românii care au ROBOR la trei luni care a stagnat. Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut însă la 4,81%, de la 4,80%. Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat vineri la 4,70%, valoare înregistrată și joi, potrivit datelor BNR.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 4,87% de la 4,86%, cât era în ziua precedentă. Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.