România intră în starea de CRIZĂ! Ce înseamnă acest lucru?

Guvernul se pregătește să introducă starea de criză în contextul războiului de lângă graniță dintre Rusia și Ucraina. Potrivit proiectului, populația nu va resimți efecte, această stare referindu-se mai multe la decizii de securitate și apărare națională. Mai exact, unele structuri ale Ministerului Apărării Naționale vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.

Starea de criză poate fi instituită la propunerea ministrului Apărării, care trebuie avizată de premierul în funcție și va fi adoptată de Consiliul suprem al Apărării. Ea va fi instituit în momentul în care, potrivit proiectului de lege, societatea se confruntă cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente care sunt menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale.

Ce înseamnă starea de criză?

Prin situaţie de criză în domeniul securităţii şi apărării naţionale se întelege situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional, sau de ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţionala, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acţiune unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.