România – țara unde trebuie să îți cumperi sicriu înainte să te duci la medic

Sitemul medical din România a ajuns echivalentul călăilor din Evul Mediu. Te duci sănătos pentru un control la spital și ieși într-un sicriu alături de rudele care plâng. Motivele sunt cunoscute: neglijența medicilor, lipsa de implicare a autorităților, lipsa investiților și lista ar putea continua la nesfârșit.

Dar, principalii vinovați sunt instituțiile care ar trebui să se asigure că actul medical este făcut cum și cu ce trebuie. Vorbim de Ministerul Sănătății, Consiliile Județene și Direcțiile de Sănătate Publică.

Un ministru al Sănătății schimbat în trei, cinci luni – rezultate zero

Fiecare ministru al Sănătății care s-a perindat în ultimii 30 de ani a promis același lucru: „vom reforma din temelii Sănătatea”. Da, au reformat-o până au băgat-o la 2 metri sub pământ. Și aici, ca să mă fac înțeles, nu vorbesc de culoare politică.

S-a venit de fiecare dată cu idei revoluționare care au murit din fașă pentru că următorul ministru ajuns în fruntea ministerului Sănătății a renunțaț la ideile fostului. Nimic nu a fost dus la sfârșit. În loc să se focuseze pe echiparea și reabilitarea spitalelor, s-au gândit întâi la salariile medicilor, care oricum își triplau lefurile prin șpăgile primite.

Consiliile Județeane – accent pe numiri și salarii

După ce a fost promulgată Legea Salarizării, mai mult de jumătate din bugetul unui Consiliu Județean se duce pe salariile angajaților. Da, acei angajați care plimbă o hârtie de colo, colo, iar dacă îi întrebi ce conține fișa postului se uită la tine ca la mașini străine.

Nu mai comentăm faptul că fiice și fii de primari cu facultățile făcute pe la dracu știe ce „fabrică de diplome” se bat mai rău ca românii și turcii pentru niște locuri călduțe în sistemul de stat.

Acești bani ar trebui să se ducă în tomografe, CT-uri, EKG-uri sau mai știu eu ce aparate. La Spitalul Județean Argeș, potrivit unor inventare, medicii și asistentele, care își dau interesul, se chinuie să salveze vieți cu aparatură din anii ‚ `70! CJ Argeș a adus două, trei aparate moderne, dar oare sunt de ajuns?

În schimb, de vreo trei ședințe ordinare al CJ Argeș se aprobă pe bandă rulantă modernizări și reabilitări ale Serviciului de Medicină Legală. Domn` Manu, tot cu morții?

Direcțiile de Sănătate Publică se trezesc după tragedii. Între… sforăie

A trebuit să trăim tragedia de la Colectiv, să vedem persoane care mor în Unitățile de Primiri Urgențe sau să asistăm la moartea unui copil de patru ani care s-a dus la o clinică dentară pentru niște simple plombe ca DSP să se trezească din „dulcele” somn.

Aici o să mă refer strict la DSP Argeș, o instituție care există mai mult cu numele. A fost tragedia bebelușilor diagnosticați cu SHU. Au trecut patru ani și nimeni nu știe nimic. Aseară aflam cu stupoare că micuțul de 4 patru ani s-a stins din viață. Direcția de Sănătate Publică Argeș doarme! Nu mișcă nimic!

A trebuit ca o moarte prematură să îi facă un pic să „bâțâie” și să facă niște controale. Oare domniile lor nu știau că în cabinetele dentare private nu se poate face anestezie generală? Că aceste cabinete nu au secții de terapie intensivă? Medicul anestezist a spus că a făcut peste 400 de intervenții? 400! Nu 4, nu 40 ci 400!

Oare acea Românie normală când va veni?

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.