S-a decis! Vor avea voie profesorii să facă meditații cu elevii de la clasă? Anunțul ministrului Cîmpeanu!

0

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a anunțat recent că profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi verificați de către Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC), „atunci când aceste situații vor fi semnalate”. Aceste verificări vor fi făcute „în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare”.

„Ministerul Educației va avea o Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității, în cadrul căreia va funcționa o Comisie Națională de Inspecție Școlară, care va avea ca obiectiv exact respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională. „Din punct de vedere al sistemului de educație, este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să realizăm acest lucru. Dintr-o altă perspectivă, ce nu ține de Ministerul Educației, cea fiscală, dacă faci meditații nu cu elevii de la propria clasă, ai la dispoziție cadrul legal pentru a plăti un impozit care nu este foarte mare pentru această activitate.

Atunci când aceste situații vor fi semnalate, profesorii vor fi verificați pentru că altfel nu există posibilitatea instituțională și legală din partea Ministerului Educației să facă astfel de verificări, trebuie să fim onești.

Vor verifica astfel de situații în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare. În mod sigur nu, pentru că nu ne ocupăm cu aceste aspecte și pentru că dorim să punem lucrurile în regulă în așa fel încât fiecare instituție să se ocupe de ce trebuie să se ocupe. Sunt alte instituții care se ocupă de aspectul acesta, inclusiv de verificare a normelor fiscale.”, a declarat recent Sorin Cîmpeanu.

Potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă se regăsește pe lista abaterilor disciplinare și se sancționează.

Art. 176 alin. (1) din documentul citat prevede că sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

  • „avertisment;
  • diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni;
  • suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control
  •  desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.”

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata