Salutări de Afganistan. De la militarii câmpulungeni…

Baza Aeriană Militară Kandahar – locul unde de aproape o lună și jumătate sunt dislocați militarii Batalionului Protecția Forței Vulturii Carpaților, structură de elită a Forțelor Terestre. Vânătorii de munte români sunt prezenți zi de zi și noapte de noapte în aria de responsabilitate prin patrule îmbarcate și debarcate, în comun cu Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane și partenerul american.

În aria de responsabilitate, militarii batalionului au dat piept cu condițiile de climă des schimbătoare, cu mediul natural deloc prietenos, cu programul intens și solicitant. Adaptarea la misiune este o parte importantă a fiecărui militar într-un teatru de operații, dar cine afirmă că în timp apar automatismele și uneori rutina se înșeală ținând cont de evoluția continuă a formelor de conflict neconvenționale. Cu atenția distributivă mărită, și-au pus toată ființa lor în slujba îndeplinirii misiunii.

Sâmbătă dimineața, o zi obișnuită de week-end, însă nu în acest loc, nu pentru militarii Companiei 2 Lions, care se pregătesc de o nouă misiune de patrulare. Liniștea dimineții, când încă se îngână ziua cu noaptea, este tulburată de ultimele precizări și ultimele informații, detalii, sarcini pe care comandantul de patrulă, sublocotenent Ionuţ Trif, le transmite subordonaților.

Totul scurt și la obiect, ordine clare şi precise. MRAP-urile sunt pregătite, se verifică echipamentul și comunicațiile. Totul este pus la punct până la cel mai mic amănunt. Își face apariția și psihologul batalionului, maior Andreea Bădoi: Cum vă simțiți azi, care e starea de spirit? Preotul batalionului le dă binecuvântarea“Dumnezeu să vă ajute să ne vedem sănătoși” le spune părintele Gheorghe Nicolescu, militarilor, înainte ca aceștia să se urce în mașinile blindate și să plece.

După ce ieșim pe poarta principală, bazându-ne pe vigilența top-coverilor, patrula își continuă deplasarea până la un post al Poliției Naționale Afgane. Suntem primiţi cu multă voie bună, oarecum parcă așteptați, deoarece fiind sprijinite de forțele de coaliție, Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane pot gestiona mai bine amenințările datorate activității insurgenților. Riscurile pot apărea atât pe timpul deplasărilor, cât și pe timpul debarcărilor iar un rol important îl are și comandantul patrulei care trebuie să fie familiarizat cu particularitățile culturale, sociale, religioase sau a unor cutume care pot periclita întreaga misiune. Întotdeauna trebuie să existe disponibilitate de a cunoaște partenerii afgani și crearea unei atmosfere de încredere și de respect reciproc.

Comunicarea nu este deloc ușor de realizat, dar merită orice efort de a depăși barierele de comunicare, ținând cont că de multe ori militarii români prin felul nostru de a fi suntem priviți cu ochi buni, iar o bună colaborare a tuturor forțelor reprezintă cheia asigurării securității locale.

În tot acest timp o parte dintre militarii asigură protecţia celor care participă efectiv la discuţiile cu polițiștii afgani și populația locală. Suntem dispuși în acest dispozitiv pentru siguranța plutonului, ne mărturisește caporalul cls.a III-a Gheorghiţă Rus. Acesta se află la prima misiune într-un teatru de operații și are grijă, împreună cu plutonierul major Ovidiu Cantea și cu alți colegi, ca militarii care interacționează direct cu polițiștii afgani să fie în siguranță. Având informații din urma discuțiilor, pornim împreună cu aceștia în patrulă de cercetare a zonei, militarii români fiind alerți la oricare indicator care poate demasca un potențial pericol.

Pierduți parcă în praful Afganistanului, militarii nu contenesc să cerceteze cu atenție fiecare loc de pe itinerarul de deplasare care li se pare suspect. Totul se desfășoară programat, comunicarea realizându-se prin semne și semnale, fără prea multe cuvinte. Experiența misiunilor de acest tip își spune cuvântul, se înțeleg din priviri Zonă sigură și misiunea poate continua. „Am ținut să cercetez în detaliu zona repartizată, întrucât ni s-a părut un loc suspect, îmi transmite sergentul major Cătălin Rădulescu. Liniștit, continuă: Trebuie să fim foarte atenți la indicatorii din teren, de acest aspect depinde siguranța întregului pluton. Ne apropiem, cu atenție sporită, de o localitate. Din depărtare observăm un localnic, care, după ce ne apropiem de el, adresează aproape instinctual rugămintea Romania, water! Suntem obișnuiți cu astfel de situații și de fiecare dată le tratăm ca atare, iar unul dintre militari îi oferă apă acelui păstor afgan aflat în zonă.

Undeva, la orizont, pe ruta pe care ne deplasăm, observăm un pod. Sunt noi indicii care ne determină să fim atenți. Procedurile de operare permanente verificate la pregătirea în țară sunt puse în aplicare, iar militarii sunt concentrați la maximum. Sublocotenentul Trif ne dă verdictul printr-un semn, faptul că putem continua, zona este sigură.

Mă uit instinctiv la ceas, constat cât de repede a trecut timpul. Este deja seară. Ne întoarcem cu sentimentul lucrului binefăcut, că am fost capabili să contribuim la siguranța populației locale, implicit la bunăstarea acestora. Sunt mulţumit că ne-am îndeplinit misiunea de astăzi, atât pentru moralul băieților mei, cât și pentru simplul fapt că putem să ajutăm într-un fel sau altul această zonă măcinată de conflicte”, ne transmite satisfăcut sublocotenentul Ionuţ Trif.

Militarii Forțelor Terestre române dislocați în Afganistan, continuă să execute misiunile ordonate, asigurând zi și noapte protecția Bazei Militare Aeriene din Kandahar, sprijinind Forțelor Naționale de Securitate și Apărare Afgane și veghind la libertatea de mișcare a forțelor coaliției și a civililor.

Cu mintea ageră şi atenția distributivă, cu gândul la următoarea mişcare, ca într-un joc de şah, cu capacitatea de previziune folosită la maxim, Vulturii Carpaților participă în continuare la menţinerea unui climat de securitate stabil în provincia Kandahar.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.