Scandal uriaş de dopaj în Germania

Un studiu făcut public de curând arată că autorităţile vest-germane sponsorizau dopajul.

Dacă despre tehnicile extraordinare de dopaj folosite de sportivii din Germania de Est s-a aflat la scurt timp după reunificarea ţării, în 1990, de curând au apărut informaţii despre practici similare petrecute în partea Occidentală.

Se pare că autorităţile vest-germane au încurajat trişatul, potrivit unui studiu asupra dopajului, realizat de Universitatea Humboldt din Berlin, care a ajuns în presă în weekend.

Potrivit ziarului Sueddeutsche Zeitung, studiul susţine că persoane sus-puse în administraţia vest-germană au sponsorizat cercetările unor substanţe care stimulează performanţa sportivă, precum steroizii anabolici, testosteronul, estrogenul şi EPO.

Programul ar fi fost inclus în sistem la începutul anilor ’70. Studiul, comandat de Institutul Federar pentru Ştiinţa Sportului (BISp), ar fi trebuit să fie publicat anul trecut, însă a fost amânat, din cauze legale.

BISp a fost instituit în 1970, fiind sub autoritatea ministerului de interne.

Michael Vesper, membru al Comitetului Olimpic German, a declarat că “au existat proiecte de cercetare ale medicilor, finanţate din bani publici de către BISp”. Unele substanţe ar fi fost testate pe minori.

De asemenea, în raport se menţionează că trei dintre fotbaliştii vest-germani care au jucat în finala Cupei Mondiale din 1966, pierdută cu Anglia, pe “Wembley”, ar fi avut urme de efedrină – o substanţă interzisă – în sânge.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.