Schimbări importante în Codul Rutier! Bicicliștii și pietonii riscă amenzi drastice!

0

Codul rutier 2021 va suferi noi modificări importante care vizează, de această dată bicicliștii și pietonii. Ministerul de Interne vrea să modifice Codul Rutier în așa fel încât să fie limitată la 30 de kilometri la oră viteza maximă cu care circulă bicicliştii şi să amendeze pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce sunt angajați în traversarea străzii.

Această ultimă modificare ar fi necesară întrucât telefonul mobil distrage grav atenţia pietonilor. Astfel, MAI a lansat în dezbatere publică un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier 2021.

Fără telefon pe trecerea de pieton

”Pietonul desfăşoară o activitate de natură a-i distrage atenţia, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbeşte sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicaţii de ghidare precum hărţi (distragere vizuală), influenţează capacitatea de atenţie a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.

Distragerea atenţiei la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuţie telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenţia se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conştientiza locul efectiv de traversare”, potrivit Proiectului de Hotărâre de Guvern.

Bicicliștii vor avea o viteză maximă cu care se pot deplasa

”Se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 de kilometri la oră”, potrivit proiectului. Accidentele cu biciclişti implicați ocupă locul trei în clasamententul principalelor cauze generatoare de accidente. Pe primul loc în clasament este indisciplina pietonilor, iar pe locul doi în clasamentul producerii de accidente se regăsește viteza neadaptată la condițiile de drum, arată o statistică a Poliţiei Rutiere din 2020.”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata