Schimbări majore în sistemul de învățământ! Propunerile ministrului Cîmpeanu!

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat recent că lansează în dezbatere publică anumite modificări care ar putea avea loc în sistemul de învățământ chiar începând de anul viitor. Modificările fac referire la eliminarea competiției nebenefice între elevi.  

„Având în vedere că principalele obiective ale proiectului ‘România Educată’ sunt, pe de-o parte, încurajarea performanţei, care se obţine doar prin competiţie, iar, pe de altă parte, la fel de important, susţinerea echităţii accesului egal la o educaţie de calitate, trebuie îmbinate aceste lucruri. Acesta este punctul meu de vedere. Nu trebuie să demotivăm elevii prin exagerarea importanţei acordate acestor festivităţi de premiere.

Una din soluţiile pe care vă invit să le luaţi în calcul ar fi aceea a diminuării, a goanei după note, prezentă mult prea mult în şcoala românească – părinţii care vor neapărat note mari pentru elevii lor, că merită sau nu merită, părinţii sunt subiectivi şi pot să înţeleg asta, îşi doresc note mari pentru elevii lor, îşi doresc premii – dar acest lucru s-ar putea rezolva, spre exemplu, dacă în gimnaziu nu am mai acorda note de la 1 la 10 la discipline precum Muzică, Desen, Educaţie fizică şi am da calificative. Dând calificative cu Admis-Respins, o mare parte din această competiţie, care nu este din spectrul competiţiilor benefice, ar putea fi eliminată. Este o provocare pe care o lansez public.

Spre asta ne îndreptăm: să evaluăm şi să premiem competenţa şi să renunţăm la a mai pune accentul exagerat pe cunoştinţe, pe conţinut, pe evaluarea şi pe premierea conţinutului. Asta trebuie să se întâmple şi asta se va întâmpla. Dar pentru asta avem nevoie de profesionişti.”, a explicat recent Sorin Cîmpeanu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.