Schimbări majore la BAC! Află de când! Anunțul ministrului Cîmpeanu!

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat recent că elevii care vor termina liceul în 2027 ar urma să dea un Bacalaureat “complet diferit”, un “examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia, personalizat.

Ministrul Cîmpeanu a precizat că, “dacă vorbim de un nou început” cu elevii care vor intra în clasa a IX-a în septembrie 2023, aceștia ar urma să dea în 2027 un Bacalaureat pe care și-l dorește a fi complet diferit: „Aș vrea un Bac în care probele de competență să fie reale, adevărate și să poată să demonstreze competența fiecăruia. Unii se pricep la comunicare în limba engleză, alții la lege, competență juridică, de ce nu? Și alături de matematică, limba și literatura română, aceste discipline care sunt și trebuie să rămână, elevii să susțină un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia, personalizat”.

De asemenea, Cîmpeanu a mai precizat că examenul trebuie să asigure accesul la o facultate, notele să fie recunoscute de către universități și angajatori.

 „Schimbări la Bacalaureat sunt necesare. Însă schimbări la Bacalaureat vor fi după parcurgerea unui întreg ciclu. Cu alte cuvinte, cei care aveți bacalaureat anul acesta și anul viitor, schimbări esențiale n-o să fie, va fi organizat așa cum îl cunoașteți. Dacă vorbim de un nou început în septembrie 2023, cu clasa a 9-a, înseamnă că în 2024 termin clasa a IX-a , în 2027 clasa a XII-a și poți în 2027 să dai un Bac complet diferit. Dacă mă întrebați pe mine, da, aș vrea un Bac complet diferit. Aș vrea un Bac în care probele de competență să fie reale, adevărate și să poată să demonstreze competența fiecăruia dintre voi.

Unii vă pricepeți la comunicare în limba engleză, alții vă pricepeți la lege, competență juridică, de ce nu? Și, alături de matematică, de limba și literatura română, aceste discipline care sunt și trebuie să rămână, voi să susțineți un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre voi, personalizat.

Iar acest examen să fie atât de credibil încât să vă poată, spre exemplu, asigura accesul la o facultate – dacă ai competențe de IT, Universitatea Politehnica din București poate să spună: cei care au o anumită notă la această evaluare a competențelor în IT intră fără examen la facultatea de automatică. Să fie recunoscute de universități și de angajatori.”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.