Schimbări majore la examenul de Bacalaureaut! Anunț de ultim moment!

0

Schimbări majore la examenul de Bacalaureaut! Anunț de ultim moment! Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat, în urmă cu puțin timp, cum vor arăta cele două proiecte ale legii Educaţiei. Printre cele mai inportante modificări, se numără Bacalaureatul.

CITEȘTE ȘI: BANI DE LA GUVERN PENTRU CLĂDIRILE CU BULINĂ ROȘIE! ANUNȚUL PREFECTULUI PERIANU!

Ministrul Ligia Deca a anunțat că, prin noile legi ale Educației, va fi introdus Bacalaureatul tehnologic. „Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil, deci vom avea Bacalaureatul tehnologic, pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme. Ce avem în plus față de formula de acum este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază. Aceasta probă va fi de Matematică sau Științe ale naturii ori de Istorie, Logică, Filosofie, Psihologie. La această probă, notarea se va face pe sistem admis/respins. Primul pilon sub care subsumăm o serie întreagă de reforme este creșterea în educație și reducere a analfabetismului funcțional.

Conform studiului PISA, 5 din 10 elevi cu vârsta de 15 ani au competențe matematice, respectiv în domeniul științelor, sub nivelul mediu de performanță. Adică nu pot utiliza gândirea logică în situații cotidiene sau nu pot explica fenomene sau procese științifice familiare.

Patru din 10 elevi, tot de 15 ani, au competențe de lectură sub nivelul minim de performanță, adică citesc un text și nu pot formula ușor concluzii. Doi din 10 participanți la examenul de Bacalaureat nu l-au promovat. Șase din 10 profesori nu au participat la cursuri de predare cu metode modernei.

Vom acorda o bursă lunară, egală cu salariul mediu brut, pentru profesorii care se înscriu la masterat. O dată la 5 ani, cadrele didactice trebuie să obțină 15 credite ECTS. Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la baza salariu mediu brut. Se acordă primă de două salarii de bază pentru profesorii care se pensionează. Generalizarea învățământului tehnologic dual pana în 2027.

Bursa de merit crește de la 200 la 450 de lei pe luna, iar bursa de performanță crește de la 500 la 700 de lei lunar. Elevii cu performanțe înalte pot promova doi ani într-unul. Evaluarea națională rămâne în forma de până acum. Probele la matematică și limba română. Pentru admiterea la liceu se va da concurs pentru 60% din locuri, iar pentru restul se face repartizare computerizată. 10% dintre locuri sunt pentru copiii cu probleme și pentru cei de etnie romă.

Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil liceal, inclusiv tehnologic. Pentru profilul uman, apare o nouă probă, proba scrisă la matematică sau științe ale naturii, iar la real, istorie, filosofie sau psihologie”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata