Schimbări majore la indemnizația de creștere a copilului! Mamele pot pierde bani!

0

Un proiect de OUG pus recent în dezbatere publică este menit să schimbe anumite condiții la indemnizație pentru creșterea copilului. Mamele trebuie să știe că, dacă nu se vor întoarce la muncă, iar tatăl să stea acasă cu copilul două luni, nu una cum era până acum, vor pierde banii. Proiectul se află în dezbatere publică de Ministerul Muncii iar dacă va fi aprobat își va produce efecte și pentru contractele aflate în derulare.

Din document reiese că perioada totală din concediul de creștere a copilului care este alocată persoanei care nu a solicitat acest drept crește la cel puțin două luni, față de o lună. În același timp, dacă persoana care nu solicită dreptul la concediul care îi revine, respectiv cele cel puțin două luni, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia. Concret, dacă celălalt părinte nu intră în CCC, indiferent că vorbim despre tatăl sau mama copilului, indemnizația aferentă va fi acordată doar până la vârsta de 1 an și 10 luni a copilului sau 2 ani și 10 luni, în cazul copilului cu handicap.

Totodată, în situația în care tatăl nu a realizat venituri impozabile în urmă cu 12 luni înainte de intrarea în CCC, a lucrat/lucrează în afara țării sau familia este monoparentală, mama va depune documentele aferente și primește și indemnizația pentru luna tatălui, în același cuantum ca și până atunci.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata